Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SURSE Cum vrea PSD să amendeze proiectul pentru obligativitatea certificatului verde la locul de muncă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 7 noiembrie 2021

Partidul Social Democrat a pregătit mai multe amendamente pentru proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, după cum a anunțat Marcel Ciolacu, liderul PSD. Potrivit surselor Main News, social-democrații vor propune testare PCR și testare pentru anticorpi lunar pentru angajații nevaccinați.

Totodată, PSD ar vrea ca certificatul verde să fie valabil la 10 zile după ce deținătorul este vaccinat cu prima doză de ser împotriva COVID-19. În prezent, certificatul poate fi descărcat imediat după vaccinare, dar documentul este valid doar după ce trec 10 zile de la vaccinarea cu schema completă – doza 1 + doza 2 (rapel), dacă persoana nu este imunizată cu serul produs de Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză.

Sursele Main News mai arată că social-democrații vor propune ca personalul medical și posibil și cadrele didactice să beneficieze de testare gratuită, testele pentru depistarea COVID-19 să fie plătite de stat. De asemenea, PSD vrea ca documentul să fie obligatoriu peste tot, indiferent că este vorba de instituție publică sau privată și, în plus, obligativitatea acestuia să nu fie condiționată de numărul de angajați din companie.

Amintim că Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat sâmbătă, 6 noiembrie, că certificatul verde este o prioritate pentru români, în condițiile în care proiectul a fost respins de social-democrați în Senat. Proiectul de lege a fost trimis la Camera Deputaților în forma inițială, unde va fi votat săptămâna viitoare.

„Cred că certificatul verde, în contextul european, este o prioritate şi pentru români. L-am urmărit şi eu ieri pe domnul Rafila şi la televizor, am vorbit cu dânsul la telefon, am vorbit şi cu liderul de grup, cu domnul (Alfred – n.red.) Simonis, şi am văzut amendamentele pe care le propune şi domnul Cercel pentru acest certificat verde şi cred că vom ajunge la o concluzie aşteptată şi predictibilă pentru români”, a declarat liderul PSD la sediul central al partidului, sâmbătă.

Legea pentru introducerea certificatului COVID la locul de muncă a fost respinsă în Senat miercuri, 27 octombrie, proiectul de lege fiind trimis la Camera Deputaților în forma inițială. Au fost 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *