Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Acces la restaurant doar cu certificat verde, magazine închise seara: Noile restricții în criza valului 4 adoptate de CNSU

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 23 septembrie 2021 Etichete: ,

Autoritățile pregătesc joi, 23 septembrie, noi restricții pentru români, în contextul în care numărul de noi cazuri a explodat, iar ratele de infectare cresc peste tot în țară. Accesul în restaurante și mall-uri ar urma să se facă doar în baza certificatului verde, dacă incidența trece pragul de 3, iar magazinele ar urma să fie închise seara, dacă rata de infectare trece de 6 cazuri/ o mie de locuitori.

Măsurile stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență urmează să fie aprobate de Guvern, în ședința de joi, 23 septembrie, de la ora 12:00.

În localitățile unde incidența în ultimele 14 zile se încadrează între 3 – 6 cazuri la o mie de locuitori restaurantele rămân deschise, dar accesul se va face doar în baza certificatului verde Covid. Același va fi cazul și pentru mall-uri.

Copiii cu vârsta până în 12 ani sunt exceptați de la această regulă și nu trebuie să prezinte acest document.

Certificatul Covid atestă fie că deținătorul este vaccinat complet (ambele doze de ser sau cea unică, dacă este vorba de vaccinul Johnson&Johnson), fie că are un rezultat negativ la un test pentru depistarea Covid-19, fie că a trecut prin boală și are un anumit grad de protecție în fața coronavirusului.

Carantină de noapte dacă rata de infectare trece de 6

Totodată, dacă rata de infectare depășește pragul de 6/ 1.000 de locuitori, dar nu este mai mare de 7,5, magazinele vor fi închise după ora 18:00. Programul de funcționare ar urma să fie 05:00 – 18:00.

În plus, când va fi depășit acest prag, în localitatea repsectivă se va institui carantină de noapte! Astfel, circulația pe timpul nopții ar urma să fie restricționată în intervalul orar 20:00 – 05:00, vineri, sâmbătă și duminică, măsura urmând să nu se aplice în cazul persoanelor care prezintă certificatul COVID.

Cîțu nu vrea carantină pentru vaccinați

Premierul Florin Cîțu a dat asigurări joi, 23 septembrie, că magazinele nu se vor închide la ora 18:00 în localitățile unde rata este mai mare de 4 cazuri la o mie de locuitori. În plus, el a propus ca persoanele vaccinate să nu fie supuse carantinei de noapte, atât timp cât pot face dovada imunizării.

„Aș vrea să le spun românilor că nu se vor închide magazinele la ora 18:00 în localitățile cu rata peste 4 la mie. Vom elimina această cerință, vom merge până la 6 la mie. Iar propunerea mea – și sper că așa a rămas – în zonele care sunt carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă.

Nu mi se pare normal, dacă te-ai vaccinat și ai certificat de vaccinare să ți se restricționeze în vreun fel activitatea. Am cerut ca Hotărârea CNSU să includă această modificare”, a declarat joi prim-ministrul.

Joi, 23 septembrie, rata de infectare în București a ajuns la 3,65 infecții la o mie de locuitori.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *