Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Suedia a oprit investigația privind exploziile de la gazoductele Nord Stream

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 7 februarie 2024

Suedia a anunțat miercuri, 7 februarie, că a renunțat la ancheta privind exploziile din 2022 de pe conductele de gaze Nord Stream care transportau gaz rusesc către Germania, afirmând că nu are jurisdicție în acest caz, dar a furnizat dovezi pe care le-a descoperit anchetatorilor germani, relatează Reuters.

Conductele Nord Stream 1 și 2, care transportau gazul pe sub Marea Baltică, au fost afectate de o serie de explozii în zonele economice suedeze și daneze în septembrie 2022, eliberând cantități mari de metan în aer. Federația Rusă și Occidentul s-au acuzat reciproc, însă ambii au negat orice implicare și nimeni nu și-a asumat responsabilitatea.

Procurorii suedezi au concluzionat că nu au apărut elemente care să indice implicarea Suediei sau a cetățenilor suedezi în atac, care a avut loc „în ape internaționale”.

„Având în vedere situația actuală, putem afirma că jurisdicția suedeză nu se aplică”, a declarat procurorul public Mats Ljungqvist într-un comunicat. Danemarca și Germania au demarat anchete separate, iar Suedia a spus că va transmite probele strânse.

În iulie, Germania a informat Consiliul de Securitate al ONU că a descoperit urme de explozibili subacvatici pe o ambarcațiune de navigație care „putea fi folosită pentru transportul explozibililor” și că scafandri antrenați ar fi putut atașa explozibilii conductelor.

Federația Rusă a acuzat Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina pentru explozii, care au tăiat în mare măsură accesul la piața europeană profitabilă. Aceste țări au negat implicarea.

Unii oficiali occidentali au afirmat că nave militare rusești se aflau în zonă în momentul exploziilor, dar alții au spus că nu există dovezi concludente pentru a implica Rusia.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat miercuri, 7 februarie, că Rusia va urmări cum reacționează Germania la investigația exploziilor.

„Desigur, acum trebuie să vedem cum reacționează Germania însăși la aceasta, ca țară care a suferit mult în legătură cu acest atac terorist”, a spus el.

Moscova s-a plâns în repetate rânduri de lipsa de transparență în investigațiile occidentale. Dacă nici Danemarca, nici Germania nu găsesc dovezi concludente, misterul privind exploziile de la Nord Stream ar putea rămâne nerezolvat.

Foto: Danish Defence

Comentarii