SUA și Franța, noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina: avioane Mirage-2000 și muniții pentru HIMARS
Joi, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța va furniza Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5 și va asigura instruirea piloților ucraineni pentru utilizarea acestor aeronave. În plus, Franța se angajează să antreneze și să echipeze o brigadă de aproximativ 4.500 de soldați ucraineni, conform agențiilor AFP și EFE.
„Franța dorește pace și vom lupta pentru ea, dar pacea nu înseamnă capitularea Ucrainei” în conflictul cu Rusia, a declarat Macron într-un interviu pentru postul France 2, citat de Agerpres. „Vom instrui piloți ucraineni încă din această vară. În mod normal sunt necesare cinci până la șase luni”, a adăugat președintele, menționând că pregătirea va avea loc în Franța. „Dorința noastră este să formăm o brigadă. Propunem să formăm 4.500 de militari ucraineni, să-i echipăm și să-i antrenăm”, a continuat el.
Avioanele Mirage 2000, produse de compania franceză Dassault, sunt deținute de armata franceză în număr de aproximativ 300. Mirage 2000-5 reprezintă versiunea modernizată a acestor avioane. Acest model nu mai este în producție, fiind înlocuit de avioanele Rafale de generație nouă.
De asemenea, SUA vor furniza un nou pachet de asistență militară Ucrainei, în valoare de 225 de milioane de dolari, au anunțat oficiali din administrația americană, potrivit Associated Press și preluat de Kyiv Independent.
Acest pachet include muniții suplimentare pentru sistemele HIMARS și obuze pentru artileria standard a armatei ucrainene. La data de 1 iunie, SUA au permis Ucrainei să utilizeze armele cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele HIMARS, pentru a lovi obiective rusești situate aproape de granița ruso-ucraineană, în regiunea Harkov. Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Ucraina a folosit cel mai probabil un sistem HIMARS pentru a lovi o baterie antiaeriană S-300/400 în regiunea Belgorod, Rusia, pe 1/2 iunie. Totuși, SUA încă restricționează utilizarea rachetelor ATACMS, cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, pentru a lovi ținte adânc în interiorul teritoriului rus.
Pachetul de ajutor militar mai cuprinde rachete antiaeriene HAWK și Stinger, rachete antitanc Javelin, aruncătoare de grenade antitanc AT-4, vehicule blindate, bărci de patrulare, explozivi pentru demolări și piese de schimb pentru echipamentele militare ale armatei ucrainene. Președintele american Joe Biden a subliniat că armele aprobate de SUA pentru a fi folosite de Ucraina pe teritoriul Rusiei nu vor fi folosite pentru a lovi Moscova sau Kremlinul, conform unui interviu difuzat joi de postul de televiziune ABC, citat de AFP.
Președintele SUA a precizat că a permis, cu anumite restricții, utilizarea armelor americane de către Ucraina împotriva unor ținte din Rusia situate în apropierea regiunii Harkov. Întrebat dacă aceste arme au fost deja folosite de Kiev, Joe Biden nu a dat un răspuns direct, dar a asigurat că SUA nu vor permite utilizarea lor „pentru a lovi la 300 km în interiorul teritoriului rus sau la Moscova sau Kremlin”.
Comentarii