Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


SUA, Marea Britanie și Canada denunță tentativa Federației Ruse de a influența alegerile din Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 13 iunie 2024

Guvernele SUA, Marea Britanie și Canada au denunțat joi, printr-o scrisoare deschisă, tentativa Federației Ruse de a influența alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate să aibă loc în această toamnă. 

„Președinta Maia Sandu și instituțiile de securitate din Republica Moldova au avertizat că Moscova încearcă să submineze instituțiile democratice ale Republicii Moldova în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din octombrie și referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Împărtășim îngrijorările președintei Sandu cu privire la folosirea de către Kremlin a grupărilor criminale pentru a finanța activități politice și a submina instituțiile democratice ale Republicii Moldova”, se arată în documentul publicat de către Departamentul de Stat al SUA.

Operațiune pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale

Potrivit reprezentanților celor trei state occidentale, Kremlinul, prin intermediul agențiilor de influență din Republica Moldova, pregătește o operațiune pentru ca alegerile prezidențiale să fie câștigate de un candidat loial Moscovei. În cazul în care planul va eșua, se arată în document, aceștia vor organiza așa-numite proteste,

„Agenții ruși de influență pregătesc o operațiune pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale. Ei intenționează să incite la proteste în Republica Moldova, în eventualitatea în care alegerile nu vor fi câștigate de un candidat pro-rus. Ei caută să stimuleze percepții negative asupra guvernelor occidentale și a liderilor politici din Republica Moldova, în timp ce subminează încrederea publicului în capacitatea autorităților de a se asigura și de a menține statul de drept. Rusia susține candidați la președinția Republicii Moldova și exacerbează tensiunile societale. Acești actori pro-ruși folosesc în mod activ dezinformarea și propaganda pentru a-și promova obiectivele. (…) O parte dintre aceste operațiuni ar include răspândirea de minciuni despre caracterul și intențiile președintelui în exercițiu, respectiv despre presupuse nereguli electorale. Dacă amestecul Rusiei în alegeri se dovedește fără succes, există motive să credem că Moscova va lucra pentru a incita proteste”, se arată în document.

Sursa foto: Inquam Photos 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW