Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


SUA descoperă aproape 1.000 de conturi false rusești pe platforma X, create pentru a răspândi știri pro-Rusia

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 10 iulie 2024

Oficialii americani spun că au luat măsuri împotriva unei operațiuni de informare bazate pe inteligență artificială, desfășurată din Rusia, care includea aproape 1.000 de conturi pe platforma X, care pretindeau că sunt americane.

Potrivit BBC, conturile pe platforma X au fost create pentru a disemina știri pro-Rusia, de către roboți automatizați, nu de persoane reale.

În documentele instanței dezvăluite marți, Departamentul de Justiție al SUA a afirmat că operațiunea a fost pusă la cale de un redactor adjunct de la RT, rețea deținută de Kremlin, cunoscută anterior ca Russia Today. RT operează canale TV în limba engleză și în alte câteva limbi, însă pare mult mai populară pe rețelele sociale decât pe canalele tradiționale.

Potrivit documentelor instanței, inteligența artificială a fost folosită pentru a crea aceste conturi, care au răspândit știri pro-ruse, în special despre războiul din Ucraina.

Departamentul de justiție al SUA a confiscat două site-uri web care erau folosite pentru a trimite e-mailuri asociate cu conturile de boți și a ordonat platformei X să furnizeze informații referitoare la 968 de conturi despre care anchetatorii spun că erau boți.

„Rusia intenționa să folosească această fermă de boți pentru a disemina dezinformare străină generată de AI, escaladându-și munca cu ajutorul AI pentru a submina partenerii noștri din Ucraina și a influența narațiunile geopolitice favorabile guvernului rus”, a transmis directorul FBI, Christopher Wray.

Conturile par să fi fost șterse de pe platforma X, iar capturile de ecran realizate de anchetatorii FBI au indicat că aveau foarte puțini urmăritori.

Documentele instanței dezvăluie că o „fermă de roboți”, coordonată de un adjunct al redactorului șef de la RT, a fost închisă după ce mai mulți furnizori de televiziune prin cablu din SUA au renunțat la RT America în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022.

Rețeaua a fost inițial dezvoltată de un angajat RT și ulterior s-a alăturat un ofițer de informații rus, cu scopul declarat de a răspândi dezinformare și a stârni discordie în Statele Unite.

Anna Belkina, redactor-şef adjunct al RT, a negat implicarea FSB într-un mod ironic și a declarat pentru BBC prin e-mail: „Sunt mai mult decât fericită să mă ocup de ferma mea (dacha) – compusă în principal din roşii şi căpşuni, dar, din păcate, fără niciun ajutor din partea FSB”, serviciul rus de securitate.

Nu au fost încă făcute publice acuzații penale, dar investigația Departamentului de Justiție este în desfășurare.

Expertul Nina Jankowicz a subliniat că utilizarea AI în operațiuni de dezinformare a devenit o tactică comună.

„Inteligenţa artificială face acum parte în mod clar din arsenalul de dezinformare”, susține Nina Jankowicz.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW