Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SUA au atacat sisteme de rachete huthi în Yemen

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 februarie 2024 Etichete: , , ,

Statele Unite au lansat miercuri patru atacuri împotriva sistemelor de rachetă deținute de rebelii huthi din Yemen, conform unei declarații emise de Comandamentul Central al Forțelor Armate Americane (Centcom) pentru Orientul Mijlociu.

„La 21 februarie, între orele 00:00 şi 18:45 (ora Sanaa), forţele Centcom au efectuat patru lovituri de autoapărare împotriva a şapte sisteme de rachete de croazieră anti-navă huthi şi a unui lansator mobil de rachete balistice anti-navă care erau pregătite pentru a fi lansate în Marea Roşie”, a precizat Centcom într-un comunicat.

„În plus, în acest timp, forţele Centcom au doborât în mod defensiv o (dronă explozivă)”, a adăugat acesta.

Rachetele, lansatoarele și drona identificate în zonele sub controlul huthilor din Yemen au fost vizate în atacuri de către Statele Unite, fiind considerate de Centcom ca reprezentând „o amenințare iminentă” pentru siguranța navigației în regiune.

Din noiembrie, rebelii huthi au lansat atacuri împotriva unor nave, percepute a avea legături cu Israelul, în apropierea coastelor Yemenului. Aceste atacuri sunt descrise de huthi ca fiind un gest de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza, unde Israelul a angajat acțiuni militare împotriva Hamas ca răspuns la atacul fără precedent al organizației pe teritoriul israelian în data de 7 octombrie. Este important de menționat că Hamas este recunoscută ca organizație teroristă de către multe țări, inclusiv Statele Unite și Uniunea Europeană.

În urma atacurilor efectuate de huthi, Statele Unite au creat în decembrie o coaliție internațională pentru protecția navigației în Marea Roșie, denumită „Prosperity Guardian”. În colaborare cu Regatul Unit, SUA a efectuat operațiuni militare în Yemen împotriva huthilor. Ca urmare, huthii și-au intensificat atacurile împotriva navelor asociate cu Statele Unite și Regatul Unit.

Luni, Uniunea Europeană a anunțat inițierea unei misiuni proprii de protecție maritimă, prevăzută să dureze un an, cu posibilitatea de prelungire.

foto: Facebook / NATO Force Integration Unit in Estonia

Comentarii