Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


SUA anunță că sprijină Ucraina să ajungă la pace cu Rusia și nu încurajează atacurile militare

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina , at 2 iunie 2023 Etichete: , , , ,

SUA cooperează cu Kievul şi cu ceilalţi aliaţi pentru a ajune  la un acord pentru  „pace durabilă” în Ucraina, a declarat astăzi, 2 iunie, în Finlanda, secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Reuters şi AFP. De asemenea, oficialii americani vor încuraja iniţiativele ale altor ţări pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, cu condiţia ca ele să respecte Carta Naţiunilor Unite şi suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei, relatează sursele citate. 

„Vom susţine eforturile, fie că sunt făcute de Brazilia, China sau orice altă ţară , dacă ele contribuie la găsirea unei căi spre o pace justă şi durabilă”, a subliniat Blinken, citat de Reuters.

Potrivit acestuia, SUA vor continua să sprijine militar Ucraina întrucât condiţia esenţială pentru o diplomaţie relevantă şi eficientă este ca Kievul să fie capabil să descurajeze şi să se apere de orice eventuală agresiune viitoare.

Cum ajută SUA Ucraina: tancuri și vehicule blindate moderne

Secretarul de stat american Blinken spune că SUA vor ajuta Ucraina să aibă  „o forţă aeriană modernă, apărare aeriană şi antirachetă integrată, tancuri şi vehicule blindate moderne, capacitate naţională de a produce muniţii şi sprijin şi instruire pentru a menţine pregătite forţele şi echipamentul de luptă”, susține Blimken, potrivit sursei amintite.

Joi, 1 iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent la Summit-ul Comunității Politice Europene, organizat în Republica Moldova. Liderul de la Kiev și-a exprimat dorința ca Ucraina să fie primită în NATO, pentru a  beneficia de o apărare mai bună, însă, aderarea nu se poate face în timpul unui conflict miltar. Cu toate acestea,  Zelenski și Iohannis au semnat o declarație comună, de susținere a Ucrainei pentru aderarea la NATO. Mai multe detalii puteți citi aici.

Războiul Rusia-Ucraina a ajuns în cea de-a 464 zi,  iar forțele ucrainene din capitala Kiev au anunțat  că au doborât peste 30 de rachete și drone rusești în cursul nopții și că două persoane au fost rănite de resturile căzute.

CITEȘTE ȘI: Declarație comună în urma trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina: Așteptăm cu nerăbdare decizia de a începe negocierile de aderare la UE în cursul acestui an

Sursă foto: Pixabay

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW