Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Declarație comună în urma trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina: Așteptăm cu nerăbdare decizia de a începe negocierile de aderare la UE în cursul acestui an

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 aprilie 2023 Etichete: ,

Așteptăm cu nerăbdare decizia de a începe negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova în cursul acestui an, a fost unul dintre principalele mesaje transmis în declarația comună semnată de miniștrii de externe și miniștrii apărării din România, Republica Moldova, emisă la finalul unei întrevederi trilaterale desfășurate la București. 

În același document autorii subliniază importanța cooperării între cele trei state, dar și necesitatea tragerii la răspundere a celor vinovați de crime de război în Ucraina.

Redăm integral textul declarației comune:

Noi, miniștrii afacerilor externe și miniștrii apărării din România, Republica Moldova, și Ucraina, ne-am reunit în data de 13 aprilie 2023, la București, pentru a discuta situația de securitate din regiunea noastră și perspectivele viitoare de cooperare.

Statele noastre sunt conectate de istorie, geografie și de viziunea noastră comună pentru un viitor pașnic și prosper. Apreciem beneficiile dezvoltării legăturilor noastre puternice în domeniile politic, economic, al infrastructurii, securității, apărării și ale legăturilor culturale, atât pentru țările noastre, cât și pentru întreaga regiune.

Ca parteneri din partea estică a continentului european, împărtășim preocupări similare de securitate și avem același interes pentru o regiune a Mării Negre stabilă și sigură.

Invazia militară brutală, ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, ca o continuare a agresiunii începute de Rusia asupra Ucrainei în 2014, a provocat suferințe și distrugeri pentru milioane de oameni, readucând din nou războiul pe continentul european.

Pe lângă atacurile armate asupra Ucrainei, Rusia continuă să folosească tactici hibride variate care urmăresc să intimideze în continuare Ucraina, Republica Moldova și alte state din regiune. Ne exprimăm dorința de a încuraja cooperarea apropiată pentru a consolida capacitățile comune pentru a combate propaganda rusă și a întări reziliența societăților noastre, inclusiv în ceea ce privește dezinformarea.

Am reiterat condamnarea noastră fermă a acestor acțiuni agresive care reprezintă o amenințare fără precedent în ultimele decenii pentru regiunea noastră și pentru spațiul euroatlantic. Războiul de agresiune al Rusiei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Am condamnat agresorul și pe toți cei care facilitează războiul dus de Rusia, inclusiv Belarus.

Respectul nostru pentru principiile fundamentale care stau la baza ordinii internaționale bazate pe reguli – independența, suveranitatea și integritatea teritorială – este de nezdruncinat. Subliniem angajamentul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova și a Ucrainei în cadrul frontierele lor recunoscute internațional, inclusiv apele teritoriale.

Marea Neagră rămâne o regiune de importanță strategică pentru continentul european și pentru regiunea euroatlantică. Vom continua să lucrăm împreună, atât timp cât va fi necesar, pentru a sprijini dreptul statelor de a-și alege liber politica externă și alianțele, pentru a-și exercita dreptul la auto-apărare, pentru a consolida reziliența și stabilitatea, securitatea și prosperitatea în regiunea noastră.

Extinderea Uniunii Europene, precum și cooperarea sporită cu NATO sunt elemente esențiale în acest sens și vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinului puternic european și euroatlantic pentru această regiune.

În acest context, subliniem importanța deciziei istorice a Consiliului European din 23 iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE și am agreat să accelerăm eforturile pentru ca cele două state să devină membri cu drepturi depline ai UE. Așteptăm cu nerăbdare evaluarea Comisiei Europene asupra progreselor înregistrate de cele două state și decizia de a începe negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova încă în cursul acestui an.

România și Republica Moldova și-au reafirmat disponibilitatea de a sprijini inițiativa Ucrainei pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, și și-au exprimat susținerea pentru Formula de Pace a Președintelui Zelenski și angajamentul de a lucra activ cu Ucraina pentru implementarea Planului de Pace în 10 puncte. Subliniem că Formula de Pace reprezintă viziunea noastră comună asupra pașilor necesari care să asigure o pace cuprinzătoare, justă și durabilă pentru Ucraina și pentru securitatea întregii lumi.

Subliniem că cei care au înfăptuit crime grave din punctul de vedere al dreptului internațional pe teritoriul Ucrainei, precum și oficialii responsabili, trebuie să răspundă pentru faptele lor și ne-am exprimat sprijinul deplin pentru eforturile comunității internaționale de a asigura tragerea la răspundere pentru aceste crime, inclusiv prin mecanisme juridice.

Am subliniat importanța formatului trilateral de dialog și cooperare România – Republica Moldova – Ucraina pentru apropierea statelor noastre și am reafirmat angajamentul nostru puternic pentru continuarea coordonării în acest format.

Pe baza rezultatelor substanțiale ale primei reuniuni trilaterale de la Odesa, din septembrie 2022, am fost de acord să organizăm, cu cea mai apropiată ocazie, o nouă rundă a discuțiilor trilaterale la nivelul miniștrilor afacerilor externe, cu participarea miniștrilor responsabili pentru energie și respectiv infrastructură.

Semnatari

Externe: Bogdan Aurescu, Nicu Popescu și Dmytro Kuleba.

Apărare: Angel Tîlvăr Anatolie Nostatîi și Oleksii Reznikov.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW