Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


STUDIU: Sucul natural de fructe este asociat cu creșterea în greutate la adulți și copii

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Asocierea dintre consumul zilnic de un pahar sau mai mult de suc de fructe 100% natural și creșterea în greutate la copii și adulți a fost evidențiată într-o nouă analiză care a investigat 42 de studii anterioare.

Un studiu publicat în revista JAMA Pediatrics, marți, a identificat o asociere pozitivă între consumul de suc natural de fructe 100% și Indicele de Masă Corporală (IMC) la copii – un calcul care ține cont de greutate și înălțime.

De asemenea, s-a observat o legătură între consumul zilnic de suc de fructe 100% și creșterea în greutate la adulți.

Sucul de fructe 100% natural a fost definit ca fiind sucuri de fructe fără adaos de zahăr.

Creșterile au fost minore; de exemplu, în cazul copiilor, fiecare porție suplimentară pe zi a fost corelată cu un IMC crescut cu 0,03, însă aceste variații au fost în funcție de vârstă, sugerând că creșterile în IMC au fost aparent mai semnificative în cazul copiilor mai mici.

„Analiza sugerează că în cazul copiilor mai mici”, cei cu vârsta sub 11 ani, „aceştia au prezentat o creştere mai mare a IMC pentru fiecare porţie suplimentară de 236,59 ml pe zi, de suc de fructe 100%, decât copiii mai mari”, notează autorii studiului.

Aceasta nu implică necesitatea renunțării complete la sucuri; studiul indică că ar trebui să fim mai conștienți de cantitatea de suc 100% natural pe care o consumăm.

„Constatările vin în sprijinul îndrumărilor de sănătate publică de a limita consumul de suc de fructe 100% pentru a preveni supraponderabilitatea şi obezitatea”, scriu autorii.

De asemenea, se ridică întrebarea: Dacă fructele sunt considerate benefice și recomandate în cadrul unei diete sănătoase, atunci de ce sucul de fructe 100% poate contribui la creșterea în greutate?

Autorii sugerează că un factor posibil ar putea fi reprezentat de „caloriile lichide”.

„Un mecanism potenţial care leagă sucul de fructe 100% de creşterea în greutate este consumul de calorii lichide, care s-a dovedit a avea ca rezultat o creştere mai mare în greutate în comparaţie cu ingerarea caloriilor solide”, notează aceştia.

Sucul prezintă „o cantitate redusă sau chiar nulă de fibre în comparație cu fructele întregi, ceea ce duce la o senzație de sațietate mai scăzută”, subliniază autorii, indicând faptul că consumul de suc nu produce aceeași senzație de sațietate ca în cazul consumului de fructe.

De asemenea, autorii observă că constatările studiului se aliniază cu recomandările Academiei Americane de Pediatrie (AAP), conform cărora copiii cu vârsta sub 6 ani ar trebui să limiteze consumul la „mai puțin de un pahar de suc de fructe pe zi”, unde un pahar standard reprezintă aproximativ 240 de mililitri.

AAP și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA recomandă, de asemenea, evitarea totală a sucurilor pentru copiii cu vârsta sub 1 an.

Recomandările AAP pentru alte vârste sunt după cum urmează:

Copii între 1 şi 3 ani – limitaţi sucul la maximum 120 mililitri (ml) pe zi. Copii între 4 şi 6 ani – limitaţi consumul la 170 ml. Copii între 7 şi 18 ani – limitaţi la 240 ml pe zi.

Pentru a vă bucura de o aromă de fructe cu mai puţine calorii, CDC recomandă să adăugaţi un strop de suc 100% în apa plată sau carbogazoasă pentru a obţine o „băutură răcoritoare, cu puţine calorii”.

foto: Pixabay

Comentarii