Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

STUDIU privind prezența drogurilor în apele uzate din București provenite de la consumatori: Ketamina, utilizată constant/ Ramona Dabija, ANA: Suntem în media europeană

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 martie 2024 Etichete: , , ,

Un raport realizat în București dezvăluie că apele uzate conțin reziduuri de droguri în concentrații care plasează Capitala într-o poziție medie europeană în ceea ce privește consumul de stupefiante, conform declarațiilor făcute pentru G4Media de către Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA). Acesta este primul studiu de acest fel efectuat în România, iar probele au fost colectate de la stația de epurare Glina, gestionată de Apanova.

Concluziile studiului arată că în București se folosește ketamina în mod regulat, indiferent de ziua săptămânii, în timp ce droguri precum cocaina și ecstasy sunt mai des întâlnite în special în weekend.

”Dacă cocaina și ecstasy apar ca droguri recreaționale, consumul zilnic de ketamină înseamnă că e un drog destul de utilizat, după cum ne arată de altfel și capturile poliției”, a declarat Ramona Dabija pentru G4Media.

”Studiul măsoară prezența în apele reziduale ale metaboliților și compușilor unor substanțe precum cocaină, ecstasy, ketamină, dar nu și alte substanțe, precum canabis. Sunt 100 de orașe europene în care se face acest studiu și e pentru prima oară realizat și în România. Organismul uman elimină reziduuri, printre care și astfel de substanțanțe”, a declarat oficialul român.

Ramona Dabija a exprimat dorința ca Agenția Națională Antidrog (ANA) să colecteze probe din apropierea școlilor pentru a elimina speculațiile despre posibile teste, însă organizatorul studiului, Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie, a decis să evite această practică din considerente legate de protecția intimității.

”Ketamina e interzisă consumului uman, e doar pentru animale. Din păcate, drogurile sunt foarte disponibile, sunt peste tot. E important ca părinții adolescenților să știe că se pot utiliza aceste medicamente, aparent inofensive, pe post de droguri, ca să își protejeze copiii”, a mai declarat Ramona Dabija.

foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW