Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

STUDIU: Medicamentele hormonale ar putea crește riscul de tumori cerebrale

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 28 martie 2024 Etichete: , , ,

Potrivit cercetătorilor citați de The Guardian, milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepție și pentru gestionarea afecțiunilor precum endometrioza pot prezenta un risc crescut de tumori cerebrale rare, de obicei benigne. Oamenii de știință au observat că utilizarea pe termen lung a unor anumite medicamente progestogene a fost asociată cu un risc mai mare de meningiom, care sunt tumori, de obicei necanceroase, care se formează în țesuturile din jurul creierului.

Studiul recent publicat în BMJ a arătat că milioane de femei din întreaga lume care utilizează medicamente hormonale pentru contracepție sau pentru gestionarea afecțiunilor precum endometrioza ar putea prezenta un risc crescut de tumori cerebrale rare, de obicei benigne. Cercetătorii au descoperit o asociere între utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente progestogene și un risc mai mare de meningiom, tumori care se formează în țesuturile din jurul creierului.

Cu toate acestea, un expert recunoscut afirmă că riscul absolut rămâne „extrem de mic” și nu ar trebui să îngrijoreze femeile care utilizează sau au folosit aceste medicamente. Progestogenii, asemănători hormonului natural progesteron, sunt utilizați în contraceptive și pentru tratarea afecțiunilor ginecologice, precum endometrioza și sindromul ovarelor polichistice, precum și în terapiile de substituție hormonală pentru menopauză.

Două tipuri de pilule orale, medrogeston și promegeston, au fost asociate cu un risc de 4,1, respectiv 2,7 ori mai mare de meningioame, iar acetatul de medroxiprogesteron, utilizat sub numele de Depo-Provera, a fost legat de un risc de 5,6 ori mai mare. Este important să subliniem că studiul este observațional și nu poate stabili o legătură directă de cauzalitate între hormoni și tumorile cerebrale. Alte forme de progestative sau sisteme hormonale intrauterine utilizate pe scară largă nu au prezentat riscuri semnificative crescute.

Cercetătorii recomandă efectuarea mai multor studii privind siguranța utilizării hormonilor, în special a acetatului de medroxiprogesteron injectabil. Deși injecțiile sunt rar utilizate în Marea Britanie și Europa, aproximativ 74 de milioane de femei la nivel global le primesc, ceea ce ar putea crește numărul de cazuri de meningioame asociate utilizării acestora. Potrivit datelor din registrele de cancer din Marea Britanie, aproximativ patru din fiecare mie de femei în vârstă de 30 de ani ar dezvolta un meningiom până la vârsta de 80 de ani.

Dacă riscul asociat cu utilizarea acetatului de medroxiprogesteron timp de peste un an este de aproximativ cinci ori mai mare, această cifră ar putea crește la 20 la mie.

foto: pixabay

Comentarii