Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Stenograme explozive din dosarul Coldea-Dumbravă. Cei doi generali în rezervă ai SRI, prezentați drept fondatori ai „statului paralel” 

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 24 mai 2024

Ies la nivelă noi detalii despre modul în care rețeaua controlată Florian Coldea și Dumitru Dumbravă Dumbravă își racola clienții. Conform ordonanței prin care procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a urmăririi penale în acest dosar, cei doi generali în rezervă ai SRI erau prezentați de Dan Tocaci, drept fondatori ai „statului paralel”, cu puternică influență în sistemul de justiție din România. 

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri punerea sub acuzare a fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, fostului șef al Direcției juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, avocatului Doru Trăilă, și a lui Dan Tocaci. Cei patru sunt cercetați penal pentru trafic de influență, după ce ar fi primit bani de la omul de afaceri Cătălin Hideg pentru ca acesta să obțină o sentință mai blândă într-un dosar penal.

Potrivit DNA, în perioada martie 2023 – aprilie 2024, Coldea, Dumbravă și Trăilă i-ar fi pretins lui Hideg suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, arată procurorii, cei trei i-ar fi redus lui Hideg suma cerută la 600.000 euro plus TVA, iar plata urma să se facă în trei tranșe egale. În urma acestei înțelegeri, susține DNA, Hideg ar fi făcut o plată parțială de aproximativ 100.000 de euro. Banii ar fi fost mascați sub aparența prestării unor servicii juridice și de consultanță.

Coldea și Dumbravă, prezentați drept fondatori ai „statului paralel”

Conform ordonanței prin care procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a urmăririi penale în acest dosar, cei doi generali în rezervă ai SRI erau prezentați de Dan Tocaci, drept fondatori ai „statului paralel”, cu puternică influență în sistemul de justiție din România. Termenul de „stat paralel” a fost promovat intens de PSD în perioada în care partidul era condus de Liviu Dragnea pentru a arăta așa-numite abuzuri care ar fi fost îndreptate împotriva politicienilor prin intermediul justiției.

„Relevante sub aspectul înțelegerii dintre numitul Hideg Robertino – Cătălin și echipa Coldea Florian – Dumbravă Dumitru – Trăilă Doru Florel sunt și discuțiile dintre martorul denunțător și Tocaci Dan – Victor. Acesta din urmă îi prezintă pe numiții Coldea Florian și Dumitru Dumbravă drept creatorii statului paralel și cei care controlează justiția, recunoscând că a fost cel care a venit la Hideg Robertino – Cătălin pentru a-și oferi sprijinul, care a intervenit la Bogdan Neidoni pentru a-i pune în legătură cu Florian Coldea și care s-a rugat de ei să îl ajute pe Hideg Robertino – Cătălin să obțină o hotărâre favorabilă. Numitul Tocaci Dan – Victor recunoaște că martorul denunțător a semnat contractul de asistență juridică pentru că i s-a promis că i se va obține ridicarea controlului judiciar și o condamnare cu suspendarea executării pedepsei. Tot el i-a atras atenția martorului denunțător că cei trei sunt puternici și influenți și că persoanele care au apelat la ajutorul lor și-au rezolvat problemele penale și nu au pățit nimic”, arată procurorii.

Dumbravă, către Hideg: „A făcut un compromis absolut rezonabil”

Într-o interceptare efectuată de DNA, Dumitru Dumbravă încearcă să-l convingă pe Hideg că sentința de condamnare la 4 ani de închisoare cu executare este rezonabilă, iar la acest lucru ar fi contribuit unul dintre judecători, un fost student de-ai avocatului Trăilă.

Dumbravă: Nu. Haideți să o luăm așa. Deci… una peste alta… judecătorul a fost absolut fair. Dacă era și prejudiciul acoperit, mergea spre minimum, care însemna 2 ani și 3 luni.

Hideg: Din păcate arabii ăia nu au fost serioși, s-au speriat, au cerut niște referințe la un avocat…

Dumbravă: Ă… da, în fine. Deci eu vă spun că e…

Trăilă: …[neinteligibil]…

Dumbravă: Situația se poate schimba la Curtea de Apel…

Hideg: Și ăia au făcut o…

Dumbravă: Dar eu sunt într-o situație nasoală față de avocat, vizavi de plățile care trebuiau făcute și nu s-au făcut. E prima dată când mi se întâmplă așa ceva.

Hideg: Știu.

Dumbravă: Eu am încercat să-i spun: „Bă, omu’ e așa, nu știu cum.”. O să facem tot posibilul ă… și-o să gândim… de fapt am găsit deja. Aseară am avut o analiză fix pe speța dumneavoastră.

Hideg: Da.

Dumbravă: Și-am pus pe hârtie. Avem o rază, o speranță că să vă… se va… veți putea pleca să vă rezolvați problemele… unde…

Hideg: …[neinteligibil-vorbesc în același timp]… Ăsta e… ăsta da, e atât… Din păcate, din cauza asta… Eu i-am zis și lu’ DAN: „Bă DANE, m-am făcut de tot râsul. Dacă omul era pe…”.

Dumbravă: Dincolo de bani, acoperirea prejudiciului e foarte importantă, pentru că noi putem să dăm în jos… de unde e ăsta să mai dăm în jos. Dar trebuie neapărat plătit, acoperit prejudiciul.

Hideg: Să mai dăm în jos ce?

Dumbravă: Păi, de la ce s-a dat acuma… pedeapsa.

Hideg: Păi …[neinteligibil]… dăm ceva?

Dumbravă: Nu prejudiciu’…

Trăilă: Nu, mă, anii, anii, de la ani!

Dumbravă: Ani!

Hideg: A!

Dumbravă: Adică putem să mergem jos cu voioșie …[neinteligibil]… Dar trebuie să se întâmple ceva din momentul ăsta… Ei, oricum, de la 10 ani așa cât visa madame… s-a dus către… mai… adică el putea să dea 2 ani și 3 luni pe fiecare faptă. A dat 3 ani, adică a adăugat…

Hideg: Da. N-a dat …[neinteligibil]… n-a dat …[neinteligibil]…

Dumbravă: Ca să nu fie…în ton…

Hideg: Dar de ce…

Dumbravă:…partea de jos, partea de jos.

Hideg: Da. Nu. Cred că a făcut… Mai mult de atât nu știu dacă putea, adică…

Dumbravă:  Dom’le! Bine, ăsta… ca să înțelegeti, deci ăsta i-a fost student lu’… Doru. Deci a fost unul dintre studenții lui buni, care chiar știe carte, știe meserie. A făcut un compromis absolut rezonabil. Adică repet e… dacă putea să meargă pe maxim, dacă voia să meargă pe maxim, putea să dea fără …[neinteligibil]… că nu dă. 10 ani putea să dea. 10 ani cu un spor și cu asta… ieșeau 12 ani, 12 ani, da.

Hideg: Am întâlnit o expresie acolo, la un moment dat a zis că…

Dumbravă: Haideți că a fost elegant.

Hideg: A zis că inteligența sau cel puțin școala nu ar fi permis oricui să facă asemenea…

Dumbravă: Vă admiră!(…).

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Comentarii