Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Stelian Ion, întâlnire cu comisarul UE pentru Justiție: Transpunerea directivelor Uniunii reprezintă o prioritate a Programului de Guvernare

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 21 ianuarie 2021

Stelian Ion a afirmat că România susține instituirea Mecanismului privind Statul de Drept la nivelul Uniunii Europene, în cadrul unei întâlniri bilaterale pe care ministrul Justiției a avut-o cu Didier Reynders, comisarul UE de resort. 

Ministrul Justiției a subliniat importanța instituirii, la nivelul Uniunii Europene, a Mecanismului privind Statul de Drept și a exprimat sprijinul deplin acordat de către autoritățile române Comisiei Europene în acest exerciţiu”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiției.

În plus, comisarul Reynders a subliniat disponibilitatea Uniunii Europene de a coopera cu autoritățile de la București în scopul predictibilității și sustenabilității procesului de reformă a justiției din România.

Apreciem angajamentul noului Guvern în scopul consolidării și asigurării stabilității reformelor, precum și sprijinul valoros acordat de autoritățile române în contextul Mecanismului privind Statul de Drept. Este important ca iniţiativele Guvernului să fie susţinute de sistemul judiciar şi adoptate de Parlament, în urma unei dezbateri aplicate şi orientate spre stabilitate şi predictibilitate normativă.”, a precizat Didier Reynders.

Guvernul își asumă aprobarea proiectului pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) până la finalul lunii februarie și aprobarea proiectelor pentru legile justiției până la finalul lunii aprilie.

Odată ce obțin aprobările necesare, proiectele vor fi transmise Parlamentului, în procedură de urgență, pentru a fi adoptate.

„Proiectele de lege care vor fi transmise Parlamentului se bazează inclusiv pe recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia şi GRECO. Stabilitatea, predictibilitatea şi coerenţa legilor justiţiei sunt prioritare pentru Ministerul Justiţiei. Transpunerea corectă și completă a tuturor directivelor UE reprezintă o prioritate a Programului de Guvernare în domeniul justiției, la fel ca și procesul de digitalizare a sistemului judiciar”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei a reiterat susţinerea pentru operaționalizarea Parchetului European, prezentând cele mai recente demersuri întreprinse în scopul adaptării legislației naționale și selectării procurorilor europeni delegați.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt procurorii care se luptă să ajungă lângă Kovesi la Parchetul European

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *