Tuesday, June 28, 2022
Jurnalism corect


Ministerul Justiției ia în calcul două variante principale pentru transpunerea în legislație a deciziei CCR în urma căreia instanțele vor fi obligate să motiveze deciziile în același timp cu pronunțarea

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 13 aprilie 2021

Ministrul justiției, Stelian Ion, a explicat că în cadrul grupului de lucru creat pentru punerea legislației în acord cu decizia Curții Constituționale prin care instanțele vor fi obligate să publice motivările odată cu hotărârile sunt discutate două variante principale. 

În prima variantă, judecătorii vor trebui să publice o motivare succintă, urmând ca întreaga hotărâre să fie publicată ulterior. În cea de-a doua situație luată în calcul, hotărârea va fi pronunțată odată cu motivarea detaliată.

„Sunt discuții în derulare. Joi vom avea o nouă întâlnire. Ne vom întâlni cât mai des cu cei care fac parte din acest grup de lucru. Îmi doresc o consultare cât mai largă, în special din partea judecătorilor. Trebuie să privim realitatea în față, pentru că sunt lucruri care sună bine dar în practică se întâmplă altceva. Și camera preliminară Această idee de a da motivare odată cu pronunțarea ar putea duce la amânarea pronunțării. Ideal este să găsim acea variantă legislativă ca procese să nu se întindă foarte mult. Noi am putea pune termene foarte scurte, însă în momentul acela se va face rabat de la calitate. Mă tem că judecătorii nu vor putea studia foarte bine, iar unii vor fi tentați să meargă pe varianta acuzării pentru că e mai la îndemână. Sunt două variante mari. Vedem dacă mergem pe o variantă de motivare succintă la început, urmând ca hotărârea să fie pronunțată ulterior. Sau pur și simplu hotărârea va fi pronunțată cu toate motivele detaliate”, a afirmat ministrul justiției, Stelian Ion, în cadrul discuțiilor organizate de Asociația Studenților în Drept.

CITEȘTE ȘI: Cum se aplica decizia CCR – Reglementările, valabile pentru arestarea preventiva, decizii în primă instanță și definitive – SURSE

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW