Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Cum se aplica decizia CCR – Reglementările, valabile pentru arestarea preventiva, decizii în primă instanță și definitive – SURSE

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 7 aprilie 2021

Curtea Constituțională a pronunțat, miercuri, o decizie prin care instanțele vor fi obligate să motiveze deciziile în același timp cu pronunțarea. Surse avizate au explicat pentru Mainnews.ro că măsura se va aplica atât hotărârilor pronunțate pe fond, cât și în apel. În ce privește aplicarea măsurilor preventive, măsura va viza doar hotărârea instanței de fond. 

Avocat: Nu mai poți aresta o persoană în baza minutei

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, a explicat că nu se vor mai putea face arestări pe baza minutei, fiind nevoie de încheierea integrală.

„Panica judecătorilor este firească pentru că declararea ca neconstituțională a textelor din codul de procedură penală care se refereau la minută se aplică și în materia măsurilor preventive.
După publicarea deciziei în Monitorul Oficial nu mai poți aresta o persoană în baza minutei, urmând să motivezi când poți, ci în baza hotărârii (încheierii) integrale. Cum termenele din materia arestării preventive sunt foarte strânse va fi o provocare uriașă pentru Parlament să găsească modalitatea practică în care acest lucru se va putea face pe viitor”, a afirmat Adrian Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Decizia CCR de astăzi privind executarea hotărârilor penale doar din momentul motivării este nu numai explozivă,…

Publicată de Adrian Toni Neacsu pe Miercuri, 7 aprilie 2021

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW