Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Statele membre din zona euro recomandă Croaţia pentru a deveni al 20-lea membru al zonei euro

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 16 iunie 2022

Statele membre din zona euro recomandă Croaţia pentru a deveni al 20-lea membru al zonei euro, anunță eurogrupul joi, 16 iunie, într-un comunicat de presă. Astfel, este aprobată o recomandare adresată Consiliului de către statele membre din zona euro.

„Miniștrii au fost de acord cu evaluarea pozitivă a Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene cu privire la îndeplinirea de către Croația a criteriilor de convergență. Recomandarea propune ca Croația să introducă moneda euro la 1 ianuarie 2023. Acesta este primul pas în cadrul unui proces prin care Consiliul UE adoptă acte juridice care vor permite Croației să devină membru al zonei euro și să beneficieze de utilizarea monedei noastre comune, euro, începând cu anul viitor”, se arată în comunicat.

Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului, a anunțat că țara îndeplinește toate condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro, astfel că poate deveni al 20-lea membru al zonei euro.

„Am deosebita plăcere de a anunța că Eurogrupul a convenit astăzi că Croația îndeplinește toate condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro. Acesta este un pas crucial pentru ca Croația să devină cel de al 20-lea membru al zonei noastre euro și un semnal puternic pentru integrarea europeană. Doresc să aduc un omagiu deosebit guvernului croat pentru angajamentul său și pentru eforturile intense depuse în ultimii ani pentru a atinge acest rezultat, în circumstanțe deosebit de dificile”, a declarat Paschal Donohoe.

Etapele următoare

Această recomandare urmează să fie adoptată de Consiliul Ecofin (prin vot cu majoritate calificată al statelor membre din zona euro) în cadrul reuniunii din 17 iunie.

„Se preconizează, de asemenea, aprobarea de către Consiliu a unei scrisori din partea președintelui Consiliului Ecofin către Consiliul European. Consiliul European va discuta acest subiect la reuniunea sa din 23-24 iunie.

Procesul se va încheia cu adoptarea de către Consiliu (după consultarea Parlamentului European și a Băncii Centrale Europene) a trei acte juridice necesare pentru a permite Croației să introducă moneda euro la 1 ianuarie 2023. Se preconizează că adoptarea acestor acte va avea loc în luna iulie”, mai arată sursa citată.

România nu îndeplinește niciun dintre criterii

Șase din cele șapte țări care nu folosesc euro, inclusiv România, nu sunt încă pregătite să adopte moneda europeană, preciza Comisia Europeană într-un raport citat de Reuters la începutul acestei luni. Doar Croația îndeplinește toate criteriile pentru a începe să folosească moneda europeană din 2023, iar România nu îndeplinește niciun criteriu.

Criterii economice de convergență

Condițiile economice pentru aderarea la zona euro contribuie la asigurarea faptului că o țară este pregătită pentru integrarea în regimul monetar al zonei euro.

Există patru criterii economice de convergență, astfel.

1. Stabilitatea prețurilor
Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.

2. Finanțe publice solide și sustenabile
Țara nu ar trebui să facă obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive.

3. Stabilitatea cursului de schimb
Țara trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (MCS II) timp de cel puțin doi ani fără devieri semnificative de la cursul central din cadrul MCS II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

4. Ratele dobânzilor pe termen lung
Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de două puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Candidații pentru aderarea la zona euro trebuie, de asemenea, să se asigure că legislația lor națională este compatibilă cu tratatul și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și al Băncii Centrale Europene (BCE), se mai arată pe site-ul Consiliului European.

Foto: Inquam Photos/Alberto Grosescu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW