Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Statele ies treptat din carantină. Care sunt cele mai neobișnuite metode de relaxare ale restricțiilor de pe glob

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 22 aprilie 2020 Etichete: , , ,

De la apariția pandemiei de coronavirus, lumea întreagă s-a schimbat complet. Guvernele aplică diverse metode pentru a opri răspândirea virusului și, în același timp, să permită societății să funcționeze în continuare. Au fost impuse măsuri drastice pentru a combate virusul Covid-19, însă treptat, restricțiile trebuiesc ridicate, iar țările riscă să provoace un nou val de infecții.

Multe națiuni încearcă forme diverse de relaxare a restricțiilor, fără a provoca un nou val de infecții, în timp ce altele aplică strategii radicale pentru a opri creșterea numărului de îmbolnăviri.

Jurnaliștii CNN au identificat cele mai neobișnuite metode de relaxare a restricțiilor în diferite părți ale lumii.

1)Protecția în școli

Școlile din toată lumea au fost închise pentru a stopa răspândirea virusului Covid-19. În perioada următoare, unitățile de învățământ vor fi cele care se vor deschide prima dată.

În Danemarca. Curțile școlilor au fost împărțite în secțiuni, cu bandă, iar orele sunt susținute pentru un număr mai mic de elevi, astfel încât băncile pot fi așezate la doi metri una de alta. Copiii ajung la școală și iau pauze la intervale eșalonate, se spală pe mâini la sosire și la fiecare două ore rămân afară cât mai mult posibil. De asemenea, toate suprafețele, inclusiv obiectele sanitare și clanțele ușilor, sunt dezinfectante de două ori pe zi.

Și Cehia a început redeschiderea școlilor, primii care au reînceput cursurile sunt studenții din anul terminal.

2) Carduri de imunitate

Săptămâna aceasta, în Chile se vor emite carduri de imunitate pentru persoanele care s-au vindecat de coronavirus. Așa numitele „carduri Covid” vor fi emise persoanelor testate pozitiv și care au dat semne de recuperare, în urma unei carantinări de 14 zile. De asemenea, Matt Hancock, oficial britanic în domeniul sănătății, a declarat la începutul lunii aprilie că Marea Britanie analizează ideea unui „certificat de imunitate” sau pașaport, pentru a li se permite celor care au anticorpi să „revină la viața normală”.

Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase din SUA, Dr. Anthony Fauci, a declarat că ideea de a deține certificate de imunitate pentru a demonstra că s-au vindecat de coronavirus ar putea „merita în anumite circumstanțe”.

3) Carantină doar în weekend

În Turcia, carantina se ține doar în weekend-uri, iar starea de asediu de 48 de ore afectează trei sferturi din populație din 31 de provincii. În cursul săptămânii, regula de izolare la domiciliu se aplică persoanelor cu vârsta de sub 20 de ani sau peste 65 de ani. Ceilalți cetățeni au voie să iasă din case, chiar dacă multe firme sunt închise, băncile au program redus iar restaurantele sunt deschise doar pentru livrări la domiciliu.

Și populația din Navaio, Arizona, a adoptat măsura carantinei în weekend, în timpul căruia membrii comunității nu au voie să iasă din case.

În Libia, oamenii pot ieși din case doar între orele 7:00 și 12:00, iar magazinele sunt deschise doar în acest interval.

4) Restricții în funcție de vârstă

În Suedia, persoanelor de peste 70 de ani li s-a recomandat să rămână în case.La începutul acestei luni, cercetătorii de la Warwick University din Marea Britanie au propus ca persoanele cu vârste între 20 și 30 de ani, care nu locuiesc cu părinții, să fie primele care ies din izolare.

5) Carantină în funcție de sex

În Peru, președintele Martin Vizcarra a anunțat pe 2 aprilie că adoptă o măsură în funcție de sexul persoanelor, pentru a-i detecta mai ușor pe cei care încalcă regulile. Astfel, în zilele de luni, miercuri și vineri doar bărbații au voie să iasă afară, iar în zilele de marți, joi și sâmbătă, doar femeile.

Panama aplică această măsură începând cu 1 aprilie, argumentând că această restricție încurajează oamenii să rămână acasă, deoarece cuplurile nu au voie să iasă împreună. Unele orașe din Columbia, inclusiv capitala Bogota, permit, de asemenea, bărbaților și femeilor să iasă din case în zile diferite.

Panama face acest lucru începând cu 1 aprilie. Unele orașe din Columbia, inclusiv capitala Bogota, permit, de asemenea, bărbaților și femeilor să părăsească domiciliul în zile diferite.

6) Supraveghere video

Mai mule țări se folosesc de drone pentru a monitoriza cetățenii aflați în izolare sau carantină, Autoritatea Națională de Aviație Civilă din Italia a autorizat utilizarea dronelor pentru a monitoriza circulația cetățenilor încă din luna martie.

În Australia, începând cu luna aprilie, survolează „dronele pandemice” care „monitorizează temperatura, ritmul respirator și cardiac și detectează oamenii care strănută sau tusesc în mulțime”.

China și Kuweit au folosit „drone vorbitoare” pentru a-i soma pe oameni să se întoarcă acasă.

Situația în România

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, că a venit timpul ca autoritățile să se gândească la un plan de relaxare pentru restricțiile impuse în România. Șeful statului spune că dacă situația va evolua în bine, după data de 15 mai am putea intra “într-o fază de relaxare”

Șeful statului a mai menționat că restricțiile vor fi ridicate gradual, la fel cum au fost implementate.

Relaxarea restricțiilor va putea avea loc doar în cazul în care se va înregistra un număr scăzut de îmbolnăviri în următoarea perioadă și un număr mic de decese.

“Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgență care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare.

Vreau să spun însă de la început că această relaxare va fi făcută în pași, nu va exista o relaxare dintr-odată, fiindcă specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor științifice și medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu Comitetul Științific care funcționează pe lângă Ministerul Sănătății, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declarații, va face premierul declarații, va face ministrul Sănătății declarații, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăși se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declarații. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale și rezultatele din teritoriu.

În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel.(…)Este important să știm că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Este la fel de important de știut că aceste măsuri vor fi graduale. La început vor fi posibile iarăși activități care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiștilor, dar și o evaluare economică, fiindcă noi dorim să repornim economia României.

Este la fel de important să înțelegem acum – după ce cât de cât am parcurs o etapă importantă din această epidemie – să înțelegem că relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră, dragi români. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privința chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui și de ce cei apropiați.

Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ceea ce am detaliat se referă la perioada de după 15 mai, când vom intra într-o nouă perioadă, care – dacă respectăm până atunci foarte bine, cum am făcut-o și până acum, măsurile impuse de autorități – sigur va duce la o îmbunătățire a traiului nostru, a fiecăruia. Aceste măsuri vor fi luate de guvernanți împreună cu mine, vi le vom comunica și împreună, drag români, vom trece cu bine de această epidemie”, a declarat Klaus Iohannis.

Specialist: Adunările mari de oameni nu vor fi reluate anul acesta

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat marți, că relaxarea restricțiilor după data de 15 mai va fi făcută gradual. Cu toate acestea, estimează că adunările mari de oameni, precum spectacolele și evenimentele sportive, nu vor fi reluate în acest an.

„În ceea ce privește adunările, eu nu cred că în acest an adunările de mare amploare vor fi reluate, este o părere personală. Probabil că între 50 și 100 de persoane o să fie un interval acceptabil, dar trebuie raportat la un anumit spațiu. Dacă spațiul e mic, distanțarea nu se poate produce. Concerte de mare amploare în aer liber eu nu cred și nu cred că o să fie în nicio țară”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Pe de altă parte, Rafila spune că este necesară reluarea după data de 15 martie a unor servicii care au fost suspendate, precum cele din cabinetele stomatologice sau frizerii.

„În ceea ce privește mall-urile, eu cred că trebuie să se redeschidă diverse tipuri de magazine, de unități comerciale. Trebuie să găsim o soluție. Cabinetele stomatologice, una sunt urgențele și una e să nu tratezi diverse afecțiuni. Cabinetele trebuie să ne gândim cum să le repornim după data de 15 mai, mai ales că în cabinetele stomatologice există echipament de protecție. Frizeriile, coaforul, toate țin de o viață normală și trebuie să existe un acces la astfel de instituții. Nu știu dacă mall-urile în sine se vor redeschide pentru că sunt zone aglomerate”.

Alexandru Rafila: Mi se pare total nepotrivit intervalul 11-13 pentru persoanele vârstnice

Totodată, Alexandru Rafila a explicat că este necesar să fie modificat orarul în care persoanele de peste 65 pot să părăsească locuința, odată cu creșterea temperaturilor.

„În plus, față de aceste măsuri sunt și alte recomandări pe care le dă OMS pentru activitatea fizică a copiilor. Ar trebui să aibă în fiecare zi o activitate fizică individuală, o activitate fizică pentru persoanele vârstnice, în casă sau în afară și să ne gândim și la alte elemente care să facă acceptabilitatea măsurilor de distanțare care se vor menține încă o perioadă de timp. Trebuie să suplimentăm la orele de vârf mijloacele de transport, nu să le reducem. Mi se pare total nepotrivit intervalul 11-13 pentru persoanele vârstnice, odată cu venirea căldurii. Aș alege mai degrabă primele ore ale zilei sau seara”.

sursa foto: nature.com

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *