Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Statele europene vor fi obligate să plătească gazul în ruble / Vladimir Putin a semnat decretul

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 31 martie 2022

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 31 martie, că a semnat un decret potrivit căruia cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, începând de la 1 aprilie. În caz contrar, contractele vor fi sistate, relatează Interfax și Reuters. 

„Dacă plățile nu se fac astfel, vom considera acest lucru o neîndeplinire a obligațiilor contractuale din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nici noi nu vom face caritate – adică contractele existente vor fi oprite”, a transmis Putin. 

Potrivit decretului, cumpărătorii străini vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești pentru a plăti livrările.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a informat că sistemul de transfer al plăților din euro în ruble va fi „simplu, ușor de înțeles, transparent și fezabil pentru cumpărătorii europeni și internaționali”, a spus Dmitri Peskov, citat de Interfax.

Moscova a declarat deja în repetate rânduri că nu va mai furniza gaze în Europa, dacă plata nu se va face în moneda rusească. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat cererea Federației Ruse drept șantaj și o încercare de evitare a sancțiunilor impuse în contextul invadării Ucrainei, iar grupul G7 a respins cererea lui Putin de plată în ruble pentru gazul rusesc, într-o conferință a miniștrilor Energiei pe 28 martie.

Mai mult, pe 25 martie SUA și UE au semnat un acord istoric pentru reducerea dependenţei de gaze naturale ruseşti. Statele Unite ale Americii vor oferi cel puțin 15 miliarde metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) Uniunii Europene, până la sfărșitul acestui an, iar UE s-a angajat să mențină o cerere constantă de gaze din Statele Unite până în 2030.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW