Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Rusia amenință Europa cu oprirea furnizării de gaze, dacă plata nu se va face în ruble

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 28 martie 2022

Federația Rusă nu va mai furniza gaze în Europa, dacă plata nu se va face în ruble, a amenințat Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt, Dmitry Peskov, luni, 28 martie, citat de Reuters

„Nu vom furniza gaz gratuit, acest lucru este clar. În situația noastră, nu este adecvat să ne angajăm în activități de caritate (cu clienții europeni)”, a declarat Peskov. 

Banca centrală a Rusiei, guvernul și Gazprom, care reprezintă 40% din importurile de gaze europene, ar trebui să-și prezinte propunerile de plată a gazelor în ruble președintelui Vladimir Putin până pe 31 martie. 

Grupul G7 a respins, în aceeași zi, cererea lui Putin de plată în ruble pentru gazul rusesc, într-o conferință a miniștrilor Energiei, potrivit sursei citate.

„Toți miniștrii G7 au convenit că aceasta este o încălcare unilaterală și clară a contractelor existente (…) plata în ruble este inacceptabilă și facem apel la companiile în cauză să nu se supună cererii lui Putin, a declarat Robert Habeck, vicecancelarul Germaniei. 

UE și-a propus să reducă dependența de gaz rusesc cu două treimi în acest an și să pună capăt importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027, mai notează sursa citată. 

Totodată, vineri, 25 martie, s-a semnat un acord istoric conform căruia Statele Unite ale Americii vor oferi cel puțin 15 miliarde metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) Uniunii Europene, până la sfărșitul acestui an, pentru a întări securitatea energetică a Europei. Mai mult, UE s-a angajat să mențină o cerere constantă de gaze din Statele Unite până în 2030.

Context

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a ordonat Gazprom să convertească în ruble contractele de petrol și gaze cu „țările ostile” pentru a stimula moneda națională.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat cererea Kremlinului drept șantaj și o încercare de evitare a sancțiunilor impuse în contextul invadării Ucrainei.

„Ar fi o încercare de a eluda sancțiunile. Nu vom permite ca sancțiunile noastre să fie eludate. Vremea în care energia putea fi folosită pentru a ne șantaja a luat sfârșit”, a punctat președintele CE, citat de Reuters.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW