Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Statele europene trebuie să reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 14 septembrie 2022

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri, 14 septembrie, o intervenție de urgență pe piețele energetice din Europa pentru a face față creșterilor dramatice ale prețurilor. Așadar, între măsurile excepționale, se numără reducerea consumului de energie cu 5% la ore de vârf de către toate statele membre. O altă măsură prevede plata unei contribuții de criză de către marile companii de petrol, gaze și cărbune. 

„UE se confruntă cu efectele unei nepotriviri severe între cererea și oferta de energie, în mare parte datorită utilizării continue ca armă de către Federația Rusă a resurselor sale energetice. Pentru a reduce presiunea crescută pe care aceasta o exercită asupra gospodăriilor și întreprinderilor europene, Comisia face acum un pas următor în abordarea acestei probleme, propunând măsuri excepționale de reducere a cererii de energie electrică, care vor contribui la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori. De asemenea, Comisia îşi continuă activitatea de îmbunătăţire a lichidităţii pentru operatorii de pe piaţă, de reducere a preţului gazelor naturale şi de reformare a organizării pieţei energiei electrice pe termen lung”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului european

Astfel, Comisia propune obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf selectate.

„Primul răspuns pentru a aborda prețurile ridicate este reducerea cererii. Acest lucru poate afecta prețurile energiei electrice și poate obține un efect general de calmare a pieței (…) Statelor membre li se va cere să identifice 10 % din totalul de ore, care au cel mai mare preț preconizat, și să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf, a mai transmis CE. 

Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii totale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023.

Executivul comunitar menționează că statele membre pot alege măsurile adecvate pentru a realiza această reducere a cererii, care poate include compensații financiare.

„Reducerea cererii în perioadele de vârf ar duce la o reducere a consumului de gaze cu 1,2 miliarde de metri cubi în timpul iernii”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Comisia propune, de asemenea, un plafon temporar al veniturilor pentru producătorii de energie electrică „inframarginali”, şi anume cei care utilizează tehnologii cu costuri mai mici, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară şi lignitul, care furnizează energie electrică în reţea la un cost mai mic decât nivelul preţului stabilit de producătorii „marginali” mai scumpi.

Aceşti producători inframarginali au realizat venituri excepţionale, cu costuri de funcţionare relativ stabile, deoarece centralele electrice pe bază de gaze naturale costisitoare au determinat creşterea preţului angro al energiei electrice pe care îl practică.

„Comisia propune stabilirea plafonului veniturilor inframarginale la 180 euro/mWh. Acest lucru va permite producătorilor să îşi acopere costurile de investiţii şi de funcţionare fără a afecta investiţiile în noi capacităţi, în conformitate cu obiectivele noastre privind energia şi clima pentru 2030 şi 2050. Veniturile care depăşesc plafonul vor fi colectate de guvernele statelor membre şi utilizate pentru a-i ajuta pe consumatorii de energie să îşi reducă facturile. Statele membre care comercializează energie electrică sunt încurajate, în spiritul solidarităţii, să încheie acorduri bilaterale pentru a partaja o parte din veniturile inframarginale colectate de statul producător în beneficiul utilizatorilor finali din statul membru cu o producţie scăzută de energie electrică. Astfel de acorduri trebuie să fie încheiate înainte de 1 decembrie 2022 în cazul în care importurile nete de energie electrică ale unui stat membru dintr-o ţară vecină sunt de cel puţin 100%”, mai propune CE.

Comisia propune o contribuţie de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activităţile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale şi al rafinăriilor, care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale. Această contribuţie, limitată în timp, ar menţine stimulentele pentru investiţii pentru tranziţia verde. Aceasta ar urma să fie colectată de statele membre pentru profiturile din 2022 care sunt peste o creştere de 20% faţă de profiturile medii din ultimii trei ani. Veniturile ar urma să fie colectate de statele membre şi redirecţionate către consumatorii de energie, în special către gospodăriile vulnerabile, întreprinderile grav afectate şi industriile mari consumatoare de energie. De asemenea, statele membre pot finanţa proiecte transfrontaliere în conformitate cu obiectivele planului REPowerEU sau pot utiliza o parte din venituri pentru finanţarea comună a măsurilor de protejare a ocupării forţei de muncă sau de promovare a investiţiilor în sursele regenerabile de energie şi în eficienţa energetică.

În noua intervenţie privind normele pieţei energiei electrice, Comisia propune, de asemenea, extinderea „Setului de instrumente privind preţurile la energie” disponibil pentru a ajuta consumatorii. Propunerile ar permite pentru prima dată preţuri ale energiei electrice mai mici decât costurile reglementate şi ar extinde preţurile reglementate pentru a include şi întreprinderile mici şi mijlocii.

CITEȘTE ȘI: Planul UE pentru iarnă / Ursula von der Leyen a prezentat măsurile excepționale

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *