Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

LIVE. MAI: 76 de sesizări pentru fraude la vot. Amenzi și dosar penal în ziua alegerilor prezidențiale

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 10 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Ora 19.00: La 12 ore de la deschiderea secțiilor de vot nu au fost înregistrate evenimente care să afecteze grav procesul de votare sau climatul de siguranță publică, conform MAI.

Au fost înregistrate 146 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții și infracțiuni electorale. De menționat faptul că peste 70 dintre semnalările de incidente electorale nu s-au confirmat.

Polițiștii efectuează cercetări cu privire la 28 de posibile fapte de natură penală.

De la începerea votării, au fost constatate 23 de contravenții, fiind aplicate 9 avertismente și amenzi de peste 12.000 de lei. Cele mai multe sesizări de incidente electorale au fost înregistrate în Dolj (18), București (15), Giurgiu (13), Argeș (9), Dâmbovița și Vrancea (8).

-Mai mulți alegători s-au ales cu cercetare penală după ce și-au postat pe rețele de socializare fotografii cu buletinul de vot.

– Un membru al unei secţii de votare s-a deplasat cu urna mobilă la domiciliul unei femei de 74 de ani, a aplicat ştampila de vot în locul acesteia, iar soțul femeii a semnat în listele electorale în locul ei. Poliţiştii din județul Dolj au întocmit un dosar penal.

– Un bărbat din Focșani a reclamat la 112 că nu a fost lăsat să voteze când de fapt se prezentase la altă secție de votare decât cea la care era arondat. Alegătorul a fost sancționat cu avertisment.

Ora 15:30: Până la această oră au fost înregistrate 61 de sesizări privind evenimentele electorale, cele mai numeroase fiind în Dolj, Giurgiu, Mehedinți, Olt și în București. Din numărul total de evenimente sesizate, jumătate nu s-au confirmat.

Au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, respectiv trei avertismente și șapte amenzi:

-În județul Ialomița, o persoană a fost sancționată cu 1500 de lei după ce a comercializat băuturi alcoolice în apropierea unei secții de vot.

– În județul Giurgiu, o persoană a fost sancționată cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale.

– În județului Neamț, președintele unei secții a sesizat faptul că o persoană și-a exprimat, în mod public, atât în incinta, cât și în afara secției de votare, opțiunea de vot. Persoana respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei amendă.

Dosar penal

-La Constanța, s-a întocmit dosar penal pe numele unei femei care, după ce a votat, a încercat să voteze încă o dată folosind vechea carte de identitate pe care o declarase pierdută.

-Tot la Constanța, se fac verificări după ce în spațiul public au apărut fotografii cu o persoană care ar fi oferit bani unui președinte al unei secții de votare.

– În Botoșani, președintele unei secții de vot a sesizat faptul că în interiorul a două cabine de vot, persoane necunoscute au scris numele unor candidați la alegeri. Președintele secției a dispus măsuri pentru acoperirea înscrisurilor respective, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ 10 min. Activitatea s-a reluat fără probleme.

În Prahova, se fac cercetări după ce o persoană internată într-un centru de îngrijire a persoanelor în vârstă a sesizat faptul că nu este lăsată să voteze prin intermediul urnei speciale. Din primele verificări se pare că persoana nu ar fi depus cerere în acest sens.

Știre inițială

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat că de la deschiderea secțiilor de vot și până la ora 12:00 au fost înregistrate, la nivel național, 17 sesizări de posibile incidente electorale. Până în prezent nu a existat nicio situație gravă care să afecteze ordinea publică sau desfășurarea în bune condiții a procesului electoral.

„Până acum cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă, în jud Olt. în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112. Restul sesizărilor sunt în curs de verificări. În general, sesizările au fost despre lipsa unor ștampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secției cu ce candidat să voteze și continuarea propagandei electorale”, transmite Monica Dajbog.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice până la ora 21 în spaţiul de protecţie al secţiei de votare 21.00.

„Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a mai declarat oficialul MAI.

De asemenea, s-au înregistrat mai multe cazuri medicale, de exemplu: În județul Vaslui s-a solicitat ambulanța pentru locțiitorul președintelui unei secții de votare și un alt membru al aceleiași secții, iar o femeie din Ilfov a fost transportată la spital după ce i s-a făcut rău în secția de vptare.

În Vrancea, la o secție de votare, procesul de vot a fost suspendat temporar din cauza stării de sănătate a președintei secției. În prezent, i se asigură asistență medicală de specialitate la fața locului.

În județul Suceava, două secții de votare au rămas fără curent, echipele de intervenție fiind alertate.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *