Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


State membre NATO au semnat un acord pentru accelerarea desfăşurărilor militare pe flancul estic

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 31 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Germania, Olanda și Polonia au încheiat marți un acord destinat să simplifice procedurile birocratice care îngreunează deplasarea rapidă a forțelor militare și armamentului de-a lungul unui coridor principal de la Marea Nordului până la frontiera estică a NATO. Acest acord este raportat de Reuters ca un pas important pentru mobilitatea trupelor în zona NATO.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, NATO și Uniunea Europeană au accelerat pregătirile pentru un potențial conflict cu Moscova. În acest context, SUA și aliații NATO ar trebui să mobilizeze întăriri militare semnificative prin Marea Nordului, Germania și Polonia, către estul NATO. Totuși, NATO a identificat birocrația ca fiind un impediment major pentru mișcarea rapidă a trupelor în Europa, ceea ce ar putea duce la întârzieri critice în cazul unui conflict cu Rusia.

La un eveniment desfășurat la Bruxelles, organizat de Agenția Europeană de Apărare a UE, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a subliniat importanța stabilirii unor condiții care să faciliteze desfășurări militare rapide înaintea unui potențial conflict. Aceasta a accentuat necesitatea unei pregătiri eficiente și a unei mobilități sporite în domeniul apărării.

„Geografia este ceea ce este. Asta înseamnă că trebuie să poţi să te deplasezi rapid din Olanda, prin Germania, până în Polonia”, a declarat ea înainte ca cele trei ţări să semneze o scrisoare de intenţie pentru o cooperare mai strânsă în ceea ce UE numeşte mobilitate militară, un proiect deschis şi altor parteneri.

Forțele NATO se confruntă în mod constant cu diverse reglementări birocratice, care variază de la necesitatea unui preaviz pentru transportul munițiilor până la limitări privind dimensiunile convoaielor militare. Aceste norme diferite reprezintă provocări constante pentru eficiența operațională a alianței.

„Suntem în criză de timp. Ceea ce nu rezolvăm pe timp de pace nu va fi gata în cazul unei crize sau al unui război”, a avertizat, într-o declaraţie pentru Reuters, la sfârşitul anului trecut, şeful comandamentului logistic al NATO, JSEC, generalul-locotenent Alexander Sollfrank.

„Avem nevoie de un Schengen militar pentru a asigura o circulaţie mai rapidă şi mai eficientă a personalului şi a materialului militar. Acest lucru va face Europa mai puternică. Am făcut un pas important: Polonia, Germania şi Ţările de Jos au semnat o declaraţie pentru realizarea unui coridor militar”, a scris pe X Kajsa Ollongren, ministrul olandez al apărării.

NATO desfăşoară în prezent cele mai ample exerciţii militare de la sfârşitul Războiului Rece, Steadfast Defender 2024, la care participă aproximativ 90.000 de militari.

 

Comentarii