Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Start-up-urile și companiile mici au lansat pe piață 21.000 de locuri de muncă noi

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2023 Etichete: ,

În septembrie 2023, start-up-urile și firmele cu un personal de cel mult 50 de angajați au lansat pe piață 21.000 de oportunități de angajare pentru persoanele în căutare de locuri de muncă. De la începutul anului și până în prezent, aceste companii, fiind în număr de 131.000, au anunțat postarea unui total de 131.000 de locuri de muncă noi.

Cea mai mare cerere de recrutare s-a înregistrat în industrii precum servicii, retail, transport – logistică, turism, industria alimentară și construcții.

„Companiile mici și start-up-urile rămân active pe piața forței de muncă și reprezintă aproximativ o treime din totalul locurilor de muncă anunțate în acest an. Deși în anumite sectoare, cum ar fi retail, servicii sau industria alimentară, se confruntă cu competiția angajatorilor mari, cu branduri bine-cunoscute și prezență extinsă la nivel național, ele oferă o alegere excelentă pentru tinerii aflați la început de carieră, pentru cei în căutarea unei schimbări de carieră sau pentru cei interesați de inițiativele antreprenoriale”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, într-un comunicat de presă.

Majoritatea locurilor de muncă sunt de entry și mid level

Majoritatea job-urilor postate se adresează candidaților din segmentul entry level (0 – 2 ani de experiență), mid level (2 – 5 ani de experiență) și fără experiență. Totodată, comparativ cu luna trecută, pe segmentul „fără experiență” s-a înregistrat o creștere a numărului de locuri de muncă noi. Cel mai puțin căutați sunt seniorii (peste 5 ani de experiență) și managerii. Aproape 90% dintre angajatorii mici caută candidați care să lucreze full-time. Deschiderea acestora față de contractele part time, cele sezoniere sau față de internship-uri și voluntariat este mai mică decât în cazul companiilor de dimensiuni mai mari.

București și Ilfov, Cluj – Napoca, Iași, Brașov, Sibiu și Timișoara sunt orașele în care există cele mai multe opțiuni pentru candidații care vor să lucreze într-un start-up sau într-o companie cu cel mult 50 de angajați.

„Acești angajatori nu fac recrutări masive, însă este o categorie de companii foarte bine reprezentată pe piața muncii. Spre exemplu, în ultimele două luni, aproape 4.000 de companii cu maximum 50 de angajați, respectiv start-up-uri și companii mici, au fost active cu cel puțin un anunț de angajare pe platformă”, adaugă Roxana Drăghici.

Jumătate dintre postările cu locuri de muncă în cadrul acestor companii afișează salariul, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de media generală a pieței, se mai arată în comunicat. În acest moment, aproape 30.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro.

„Transparența, în special cea salarială, este apreciată de candidați și poate fi un argument extrem de convingător pentru a aplica la un anumit angajator. Inclusiv pentru companii este o soluție pentru a merge mai țintit către candidați și pentru a evita situațiile în care pierd aplicanți în urma unor negocieri salariale eșuate”, mai spune Roxana Drăghici.

FOTO: Pixabay

 

Comentarii