Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Stare de alertă privind sectorul gazelor naturale, decretată în Republica Moldova. Salvarea ar putea veni din România

By Vîrban Robert , in Fara categorie , at 13 octombrie 2021

Guvernul Republicii Moldova a instituit miercuri, 13 octombrie, stare de alertă în sectorul energetic din cauza problemelor de aprovizionare cu gaze naturale. 

Republica Moldova, stat dependent de importurile de gaze naturale din Federația Rusă, se confruntă cu o criză fără precedent în acest sector, în contextul în care gigantul Gazprom și-a redus livrările iar contractul a expirat luna trecută. Cele două părți negociază în acest moment o nouă înțelegere, însă responsabilii de la Chișinău sunt nemulțumiți de prețurile semnificativ mai mari decât în anii precedenți oferite de Gazprom.

„Anunțăm stare de alertă pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu. Instituțiile responsabile trebuie să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, după încheierea ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, citat de IPN.

Păcură din rezerva statului pentru reducerea consumului

Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea și folosirea păcurii din rezerva statului, astfel încât să fie redus consumul de gaz la Termoelectrica. Folosirea păcurii a început de miercuri și va continua în zilele următoare. Rezervele actuale permit furnizarea agentului termic și generarea de energie electrică aproximativ pentru aproximativ o lună de zile.

Se caută soluții în România

Un colac de salvare ar putea veni din România sau Ucraina, state cu care Republica Moldova are conducte de aprovizionare, dar care la rândul lor depind de gazul rusesc. Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a impune Energocom, compania națională de furnizare a energiei electrice, să achiziționeze gaze naturale de pe piața de la București, respectiv de pe cea de la Kiev.

„A mai fost luată decizia de a impune Energocom-ului obligația în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din Ucraina și România. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura”, a subliniat Andrei Spînu.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/stare-de-alerta-privind-sectorul-gazelor-naturale-decretata-in-republica-moldova-salvarea-ar-putea-veni-din-romania/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you can find 40669 additional Information on that Topic: mainnews.ro/stare-de-alerta-privind-sectorul-gazelor-naturale-decretata-in-republica-moldova-salvarea-ar-putea-veni-din-romania/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *