Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Apărării propune un stagiu militar voluntar pentru persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 7 februarie 2024

În cadrul întâlnirii de marți, de la sediul MApN, dintre membri comisiilor pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Parlamentul României și conducerea ministerului, au fost discutate aspecte cu privire la stadiul îndeplinirii principalelor programe de achiziţii, priorităţile pentru anul în curs și un proiect de lege referitor la un stagiu militar voluntar.

Ministerul Apărării elaborează un proiect de lege referitor la stagiul militar voluntar, deschizând posibilitatea participării atât a femeilor, cât și a bărbaților cu vârste între 18 și 35 de ani, pentru o durată de patru luni.

Potrivit declarației președintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Laurențiu Leoreanu, proiectul include și stimulente pentru participanți.

„S-a discutat pe trei linii legislative: legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare, legea 446 care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar – n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care singur acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (…) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului”, a precizat Leoreanu, la Palatul Parlamentului.

În prezent, proiectul de lege privind stagiul militar voluntar este în avizare la Ministerul Finanțelor și va ajunge în Parlament pentru dezbatere.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii