Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SRI neagă orice implicare în numirea noilor judecători CCR: Invocarea instituției noastre în acest context este gratuită

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 mai 2022

Serviciul Român de Informații a negat marți, 3 mai, orice implicare în numirile de judecători la Curtea Constituțională, subliniind faptul că acesta este exclusiv atributul oamenilor politici. Precizările survin în contextul în care USR, prin vocea fostului ministru al justiției Stelian Ion, a acuzat că SRI l-ar fi susținut pe procurorul Bogdan Licu.

„SRI a luat act de declarațiile politice rostite azi în Parlamentul României în care a fost invocat Serviciul în contextul numirilor de la Curtea Constituțională a României. Numirile în funcțiile de judecători în această instanță sunt apanajul exclusiv al partidelor politice, în conformitate cu un set de criterii care nu au legătură cu rolul instituțional al SRI. Invocarea instituției noastre în acest context este gratuită, nu are legătură cu realitatea, cu normele unui stat de drept ori cu misiunea Serviciului. Constatăm, fără surprindere și fără caracter de noutate, atacuri sistematice la adresa Serviciului și a conducerii acestuia și încercări de atragere în disputa politică actuală. Serviciul nu este la prima astfel de campanie și își menține determinarea în apărarea cetățenilor și a valorilor constituționale. Aceste declarații politice nu au legătură cu valorile constituționale apărate și promovate de SRI”, au transmis reprezentanții Serviciului Român de Informații.

USR a acuzat SRI de implicare în numirea lui Licu

Au fost dezbateri extrem de tensionate în Parlament, în timpul dezbaterilor pentru numirea noilor judecători la CCR. Cele mai multe discuții le-a generat cea a procurorului Bogdan Licu, despre care fostul ministru al justiției Stelian Ion a spus că ar beneficia de susținerea SRI.

„Este foarte trist că se vine cu o astfel de candidatură care vine dintr-o susținere a unei forțe apolitice, a unei forțe care ține mai degrabă de serviciile secrete, de SRI, cât de partidele politice. Asta este o dovadă a slăbiciunii statului, a slăbiciunii oamenilor politici și a puterii pe care din ce în ce mai mult și-o arogă nelegitim SRI”, a declarat Stelian Ion.

Bogdan Licu – Curs și doctorat la Academia SRI

În anul 2004, în timp ce ocupa funcția de procuror şef la Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale din cadrul Parchetului București, Bogdan Licu a efectuat un curs de siguranţa naţională la Academia Serviciului Român de Informații. Ulterior, în anul 2011, Licu și-a obținut titlul de doctor în securitate națională tot la Academia SRI, sub coordonarea lui Gabriel Oprea. Potrivit unei anchete publicate în anul 2015 de jurnalista Emilia Șercan în publicația Hotnews.ro, respectiva lucrare este plagiată. Conform sursei citate, din totalul celor 445 de pagini mai bine de o jumătate ar fi fost copiate, una dintre sursele de inspirație fiind chiar Cristi Danileț, pe atunci coleg în CSM cu Licu.

Patru ani mai târziu, potrivit News.ro, Bogdan Licu a obținut, în noiembrie 2021, la Înalta Curte de Casaţie Justiţie revocarea titlului de doctor, instanţa obligând Ministerul Educaţiei Naţionale să emită un ordinul prin care să ia act de renunţarea benevolă, deși în primă instanță sentința i-a fost defavorabilă. Emilia Șercan a atras atenția că din completul de judecată a făcut parte Alina Ghica, fosta șefă a lui Bogdan Licu.

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/sri-neaga-orice-implicare-in-numirea-noilor-judecatori-ccr-invocarea-institutiei-noastre-in-acest-context-este-gratuita/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/sri-neaga-orice-implicare-in-numirea-noilor-judecatori-ccr-invocarea-institutiei-noastre-in-acest-context-este-gratuita/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *