Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Spitalul Județean Suceava a intrat în carantină: 27 de cadre medicale, diagnosticate cu Covid-19 / FSSR cere protejarea angajaților din sănătate

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 23 martie 2020 Etichete: , , , , , ,

Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a intrat în carantină și a fost închis, luni, după ce 27 de cadre medicale au fost depistate pozitiv cu Covid-19. 

În total, 19 medici și opt asistente medicale și infirmiere au fost diagnosticate cu coronavirus. Conform ziaruldesuceava.ro. spitalul Județean Suceava a închis Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și Ambulatoriul. Urmează ca personalul medical diagnosticat cu Covid-19 să fie izolat la secția de Boli Infecțioase.

Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus ar putea fi mai mare. Încă sunt așteptate rezultatele testelor a câtorva medici și asistenți.

Conducerea SJU Suceava menționează că unitatea medicală a întâmpinat pacienți infectați care nu au recunoscut din prima că au călătorit în străinătate. De asemenea, spitalul precizează că „nu a fost vorba de neglijență”.

„Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privința istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât și cu o criză mondială în ceea ce privește echipamentele de protecție, situație care nu este specifică Spitalului Județean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră. Nu a fost neglijență din partea noastră, am făcut tot ce am putut și am achiziționat toate materialele de protecție pe care le-am găsit pe piață. Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alții au reziliat contractele deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze. Am căutat permanent soluții, în condiții de resurse limitate. Este un război global cu noul coronavirus și în această luptă efortul trebuie să fie comun. Nici cetățeanul, nici spitalul nu poate să lupte singur. Vom reuși doar împreună. În contextul situației generate de pandemia de coronavirus – COVID – 19, principala noastră preocupare rămâne grija pentru pacienți și personalul medical. Ne dorim ca toți pacienții să fie în siguranță și să beneficieze de cele mai bune condiții de diagnostic și tratament”, se arată în comunicat al instituției, citat de monitorulsv.ro.

În documentul citat, SJU Suceava precizează că de la apariția primelor cazuri de COVID-19 în România, unitatea medicală „a făcut toate eforturile și a luat toate măsurile care au fost posibile”. De asemenea, conform comunicatului, în secția Boli Infecțioase au fost asigurate permanent combinezoane de protecție pentru personalul de intervenție la cazurile suspecte și confirmate cu COVID-19.

Federația „Solidaritatea Sanitară”: Directorul medical SJ Suceava cheamă angajații la spital

Conform federației „Solidaritatea Sanitară” din România, directorul medical SJ Suceava a chemat la spital salariații confirmați COVID 19.

Contactat de mainnews.ro, managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a refuzat să dea un punct de vedere referitor la situația creată.

FSSR cere protejarea angajaților din sănătate

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Ministerului Sănătății modificarea urgentă a regulilor privind echipamentul de protecție al salariaților din sănătate.

„Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită public Ministerului Sănătății și întregului Guvernul completarea și corectarea de urgență a Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei COVID 19 (înregistrat la MS cu nr. 3656/18.03.2020), secțiunea Utilizarea rațională a echipamentului individual de protecție.
Analizând procedura care stabilește situațiile în care salariații din sănătate au dreptul de a purta echipamentul individual de protecție , Federația „Solidaritatea Sanitară” a demonstrat că aceasta conține o serie întreagă de erori, omisiuni, incoerențe/contradicții și nu protejează salariații în toate situațiile. Cu alte cuvinte, procedura prevăzută într-un document semnat de ministrul Sănătății nu asigură un nivel suficient de protecție pentru salariații din Sănătate, fiind necesară schimbarea ei”, transmite FSSR. 

Federația atrage atenția asupra faptului că numărul salariaților din sănătate infectați „dovedește erorile existente în procedură, situația punând în pericol capacitatea sistemului sanitar de a asigura serviciile medicale necesare în următoarea perioadă”.

„În spitale apar din ce în ce mai mulți pacienți care nu sunt identificați inițial ca fiind purtători COVID 19, fiecare dintre aceștia contaminând un număr foarte mare de salariați, pe fondul absenței unui minim echipament de protecție individuală. Spitalul Județean Suceava, Spitalul Universitar București, Spitalului Judeţean Covasna etc., constituie tot atâtea dovezi ale situației în care salariați care au tratat pacienți ce s-au dovedit ulterior că erau contaminați COVID 19 nu au purtat un minim echipament de protecție, deoarece acesta nu este prevăzut de procedura MS. Solicităm totodată ministrului Sănătății să publice evidența zilnică a numărului salariaților din sănătate infectați împreună cu descrierea situației care a generat problema, pentru a putea corecta în mod corespunzător procedurile de lucru”, arată sursa citată.

Documentul transmis Ministerului Sănătății poate fi vizualizat AICI.

 

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

 

Comentarii


  • Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to swap methods with other folks, why not shoot me an e-mail if interested. ivistroy.ru

  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/spitalul-judetean-suceava-a-intrat-in-carantina-27-de-cadre-medicale-diagnosticate-cu-covid-19/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW