Spiru Haret sau “fabrica de diplome a României”. În ce scandaluri a fost implicată/ Darius Vâlcov, Marius Budăi și Natalia Intotero, printre absolvenții universității
Universitatea Spiru Haret, cunoscută în spațiul public și ca „fabrica de diplome” a intrat într-un nou scandal. Procurorii DIICOT lucrează la un dosar de suspiciuni de fraudă la examene de licență, facilitată de un grup infracțional organizat, în frunte cu prorectorul universității, deocamdată reținut preventiv în această speță. Instituția a mai fost implicată, acum 10 ani, într-un conflict cu fostul ministru al Educației care contesta calitatea studiilor și veridicitatea diplomelor studenților. De asemenea, universitatea a mai ajuns în atenția presei și pentru faptul că mai multe personaje de pe scena politică românească au ajuns „în băncile” de la Spiru Haret.
Politicienii absolvenți de Spiru Haret
Mai multe nume de politicieni au ajuns „în băncile” sau chiar la catedrele Universității Spiru Haret. Printre ele îi amintim pe deputatul PSD Eugen Nicolicea, fostul ministru al Muncii Marius Budăi și pe fostul consilier Darius Vâlcov. Fie că au fostu studenți ai acestei universități, fie că au predat cursuri, prezența lor la Spiru Haret a fost intens dezbătută în spațiul public.
Eugen Nicolicea, deputat PSD, s-a înscris la vârsta de 52 de ani la Facultatea de Drept din cadrul Universității Spiru Haret din Drobeta-Turnu Severin forma de „învățământ la distanță”. Propus ministru la Justiţiei din partea PSD în locul lui Tudorel Toader, Nicolicea a spus în trecut că a terminat Facultatea de Drept propus ministru la Justiţie din partea PSD în locul lui Tudorel Toader, susţine că a terminat Facultatea de Drept la Spiru Haret, cu nota 10 la examenul de licenţă. Conform Adevărul, Nicolicea a rămas repetent la prima facultate absolvită la Timișoara, Facultatea de Automatizări, unde a intrat în 1976.
Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare pentru spălare de bani și fapte de corupție, a absolvit Dreptul la Universitatea Spiru Haret din București. Jurnaliștii de la newsweek.ro scriu că „Vâlcov și-a făcut cadou o diplomă de licență în Drept la Facultatea Spiru Haret din București în timp ce era directorul unei bănci din Slatina, oraș aflat la 180 de kilometri depărtare. Pentru că putea, tot din Slatina și cu o slujbă care îi ocupa toată ziua, Vâlcov s-a înscris și la doctorat în Capitală. Ce a ieșit se poate vedea din modul în care sunt azi administrate finanțele și economiile țării”.
Jurnaliștii PressOne relatau, în luna februarie, că Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susţinut-o în 2008 la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti. Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a respins acuzaţiile, afirmând că este vorba despre o acţiune de decredibilizare a sa la a cărei origine ar fi ” o parte din cei 19.000 de angajaţi ai SRI ” inclusiv „acoperiţii”. Mai multe aici.
Marius Budăi, fost ministru al Muncii în Guvernul PSD, a studiat, între 2004 și 2008, Marius Budăi a fost student la Facultatea de Management Financiar Contabil a Facultății Spiru Haret. După absolvire, Budăi s-a înscris la masterul de management financiar tot de la Spiru.
În cei șase ani de studii, Marius Budăi a avut mai multe locuri de muncă în diverse orașe din țară. Fostul ministru a spus, pentru newsweek.ro că a făcut facultatea la „distanță“ și a lucra doar în Botoșani.
Natalia Intotero, deputat PSD, a absolvit Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității „Spiru Haret” din București. În aceeași perioadă, doamna ministru a fost profesor la Brad și consilier județean PSD Hunedoara.
Norica Nicolai, fost europarlamentar ALDE, a fost, în anul 2007, Lector universitar la Universitatea Spiru Haret din București.
Răzvan Theodorescu, fost senator PSD, a predat la Universitatea Spiru Haret și a coordonat cercul de „Cultură şi spiritualitate în Europa de Sud-Est în epoca modernă şi contemporană”, proiect din cadrul Facultății de Relații Internaționale şi Studii Europene.
Ecaterina Andronescu, în scandal cu Universitatea Spiru Haret
Universitatea Spiru Haret a intrat în atenția fostului ministrulu al Educației, Ecaterina Andronescu, în anul 2009, când în spațiul public au apărut mai multe articole în care instituția era numită drept “fabrică de diplome”. Andronescu a pus sub semnul întrebării modul de dobândire a diplomelor de licență de la Spiru și a amenințat universitatea cu o acțiune a organelor de anchetă.
Ecaterina Andronescu a mai reclamat, la acea vreme, ce pregătirea din facultățile care se află în subordinea Spiru Haret este superficială.
Pe de altă parte, rectorul susținea că Ministerul Educatiei ar fi interzis Universitatii Spiru Haret să organizeze examen de admitere la toate specializările, ca să “fure” studenții de la privat, la stat, unde taxele sunt mai mari.
Scandalul dintre rectorul de la Spiru și Andronescu a pornit după ce ministrul Educației a sesizat că, în 18 de ani la înființare, numărul studenților a crescut de 270 de ori.
Andronescu a observat că numărul de locuri aprobat era mai mic decât numărul de diplome de licență cerute.
Spiru Haret a fost plasată sub supravegherea Ministerului Educației, iar pe o perioadă de trei ani i-a fost interzis să organizeze examene de licență.
Mai exact, Universitatea Spiru Haret a fost plasată înafara procesului de acreditare și autorizare, care este cerut de lege
“Curtea de Apel București, Secția a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal, prin Sentința civilă nr. 3326 a radiat Universitatea Spiru Haret la cererea proprie de la aplicarea Hotărârilor de Guvern nr. 676/2007 cu adaosurile ulterioare și nr. 635/2008 republicată”, conform cu HG 749/2009.
Calitatea studiilor, pusă sub semnul întrebării de opinia publică
Universitatea Spiru Haret a primit inițial acreditare din partea Consiliului Național de Evaluare Academică, însă aceasta i-a fost retrasă treptat pentru o mare parte din specializări.
Spiru Haret a redenumit învățământul la distanță prin ” centre tehnologice de acces la platforma de examinare e-learning”, cu scopul de a ascunde că universitatea nu poate oferi programe de învățământ la distanță acreditat.
Opinia publică, dar și specialiștii contestă nivelul educației și al pregătirii. Cu toate acestea, mulți dintre tinerii României au optat să urmeze studii superioare la această universitate.
Dovada sunt cifrele. În anul 2009, Universitatea Spiru Haret avea 300.000 de studenți din totalul de un milion din România. Prin comparație, la ASE studiau 45.000 de studenți.
Universitatea Spiru Haret este cea mai mare din România, după numărul de studenți. De asemenea, este a doua cea mai mare universitate privată din lume, după Universitatea Islamică Azad, care are 1,3 milioane de studenți.
Spiru Haret, o “fabrică de diplome”
Universitatea Spiru Haret, cunoscută și ca “fabrica de diplome” a ajuns chiar și în atenția presei străine.
Ziarul austriac Der Standard scria, la acea vreme, “statul vrea să prăbușească universitatea privată română Spiru-Haret din cauza acuzațiilor de corupție și a 40.000 de diplome finale nevalide”.
Publicația elvețiană Neue Zürcher Zeitung a aminitit de scandalul dintre Andronescu și Spiru Haret și scria că „măsura aruncă scoate la lumină acordarea unor diplome de doctorat ieftine, care au discreditat sistemul de învățământ din România de ani de zile”.
Foștii comuniști s-au refugiat la Spiru
România Liberă scria, în anul 2009, că Universitatea Spiru Haret s-a bucurat de sprijin politic de la aproape toate partidele, în condițiile în care “numeroși demnitari erau profesori universitari, absolvenți sau chiar doctoranzi ai facultăților din cadrul universității „Spiru Haret””.
Conform sursei citate, „la Spiru Haret s-au refugiat și și-au găsit o slujbă bună foști activiști comuniști, rapsozi ai lui Ceaușescu sau ex-slujbași ai regimului comunist. Dar universitatea și-a cumpărat imunitatea politică încă din anii 1991-1992, de când unor marcanți lideri politici li s-a oferit o diplomă de licență, un doctorat sau un post de profesor universitar”.
Ion Iliescu a primit doctorat de onoare din partea acestei universități.
Aurelian Bondrea, rectorul celei mai mari universități private din România, ar fi fabricat diplomele de licență și de doctorat ale Elenei Ceaușescu.
Mihai Golu, primul ministru al Învățământului după Revoluție și Valeriu Repeanu, unul dintre „cenzorii” presei comuniste, au profesat la Spiru Haret.
De asemenea, Universitatea i-a oferit fostului președinte al Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, o catedră de istorie.
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/spiru-haret-sau-fabrica-de-diplome-a-romaniei-in-ce-scandaluri-a-fost-implicata-darius-valcov-marius-budai-si-natalia-intotero-printre-absolventii-universitatii/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/spiru-haret-sau-fabrica-de-diplome-a-romaniei-in-ce-scandaluri-a-fost-implicata-darius-valcov-marius-budai-si-natalia-intotero-printre-absolventii-universitatii/ […]