Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Teza de doctorat a lui Darius Vâlcov este plagiată. Decizia a fost luată în unanimitate de Comisia de Etică de la ASE București

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 21 octombrie 2019 Etichete: , ,

Teza de doctorat a lui Darius Vâlcov este plagiată în proporție de peste 25%. Aceasta este decizia Comisiei de Etică și Deontologie Profesională de la Academia de Studii Economice, în urma unei sesizări venite din partea publicației PressOne, la scurt timp după publicarea unei anchete în care jurnaliștii dezvăluiau că lucrarea de doctorat a lui Darius Vâlcov ar putea fi plagiată. 

„Conține o proporție ridicată de preluări de fragmente de text aparținând altor autori, de cele mai multe ori cu reformulări minore(inversiuni de cuvinte, utilizări ale unor sinonime, trunchieri ale unor fraze, adaugari de cuvinte). Conform analizei Comisiei Tehnice nominalizate de către Școală Doctorală ASE București, din cele 212 pagini de conținut ale lucrării, respectiv din cele 100 de pagini indicate în sesizare și supuse analizei, 86,54 pagini- echivalente au fost identificate că fiind preluări”, se precizează în raportul Comisie Tehnice de la ASE București.

Decizia conform căreia lucrarea este plagiată a fost luată pe dată de 26 iulie 2019, în unanimitate, de toți cei 11 membri prezenți, însă abia la sfârsitul săptămânii trecute a fost făcută publică pe site-ul ASE.

”49,72 pagini, reprezentând 23,45% din cele 212 pagini propriu-zise ale tezei de doctorat, respectiv 49,72% din cele 100 de pagini supuse analizei, sunt expresia unui caz de plagiat, aşa cum este acesta definit de prevederile Legii 206/2004 aplicabile la data susţinerii publice a tezei de doctorat”, se arată în raportul Comisiei de Etică a ASE.

Darius Vâlcov a fost chemat în fața Comisiei de Etică pentru a își exprima punctul de vedere, însă nu s-a prezentat. Vâlcov a fost consilier al premierul Dăncilă și unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, cu care fostul șef al PSD lua cele mai importante decizii.

Jurnaliștii PressOne relatau, în luna februarie, că Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susţinut-o în 2008 la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti. Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a respins acuzaţiile, afirmând că este vorba despre o acţiune de decredibilizare a sa la a cărei origine ar fi ” o parte din cei 19.000 de angajaţi ai SRI ” inclusiv „acoperiţii”.

În 28 februarie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) anunţa că a admis sesizarea referitoare la teza de doctorat a consilierului de stat Darius Vâlcov şi că urmează să o analizeze.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW