Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Sorin Grindeanu numără precum Ghiță Pristanda kilometri de autostradă

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 aprilie 2024

Caragiale nu a murit, ci este mai actual ca niciodată în politica de pe Dâmbovița. În încercarea de a-și atrage cât mai mulți lauri, ministrul transporturilor, Sorin Grideanu, a ajuns să își treacă la capitolul drumurilor de mare viteză (autostrăzi și drum expres) deschise în mandatul său porțiuni care nu se află în trafic sau care în realitate nu se califică pentru a primi acest rang. 

După ce luni a fost dată în trafic o nouă porțiune, în lungime de 13 km, din Autostrada Centura București, Sorin Grindeanu, a publicat pe pagina sa de Facebook un soi de bilanț în care menționează 120,7 km de autostrăzi și drumuri expres inaugurate în mandatul său.

Sursa: Facebook / Sorin Grindeanu

Realitatea îl bate pe Grindeanu

În realitate sunt doar circa 105 km. Este vorba despre A3 Nușfalău – Suplacu de Barcău (13,5 km), parțial lotul 2 din A0 Nord (9,5 km), A3 Chețani – Câmpia Turzii (15,7 km), tronsonul 2 din Drumul Expres Craiova – Pitești (31,7 km), lotul 2 al A0 Sud (16,3 km), Drumul Expres Oradea – A3 (13 km) și parțial lotul 1 al A0 Sud (6 km).

Cum a ajuns Grideanu la 120 km? În primul rând, ministrul a pus la socoteală 9,5 km din lotul 2 al A0 Nord, finalizați anul trecut, dar care nu sunt dați în folosință. O porțiune de 6 km din acest lot putea ar fi putut fi deschisă, însă responsabilii din MT și CNAIR au decis în cele din urmă să nu mai construiască o descărcare provizorie. Acum, aceștia speră ca firma din China care lucrează pe lotul vecin să prioritizeze o bucată de 2 km pentru a fi asigurată descărcarea la Afumați.

În al doilea rând, ministrul a notat 19 km la Drumul Expres Oradea – A3. Acesta măsoară într-adevăr 19 km, însă doar 13 km sunt la profil de drum expres. Restul de 6 km sunt la profil de drum național cu două benzi pe sens.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii