Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sorin Grindeanu, atac la guvernarea PNL: Banii împrumutați astăzi merg pentru plata datoriilor contractate de guvernările de dreapta

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 3 august 2023 Etichete:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 3 august, pe pagina sa oficială de Facebook, un mesaj în care critică puternic guvernarea din ultimii ani. „60% din banii împrumutați astăzi de România merg pentru plata sau refinanțarea datoriilor din urmă, mai ales a datoriilor imense contractate de guvernările de dreapta”, a spus social-democratul. 

„De ce este nevoie acum de consolidare fiscală? Voi fi direct: pentru că 60% din banii împrumutaţi astăzi de România merg pentru plata sau refinanţarea datoriilor din urmă, mai ales a datoriilor imense contractate de guvernările de dreapta! În ultima luna de guvernare PSD – din 2018- deficitul bugetar al României era de 2,8% din PIB, sub 3% cât este regula bugetară stabilită de UE. În 2 luni de guvernare de dreapta deficitul bugetar a crescut cu 60%, o gaură de peste 15 miliarde lei provocată bugetului de guvernarea de atunci. Dezastrul a continuat, iar în 2020 deficitul a ajuns la un record de 9,2% din PIB şi s-a menţinut la un nivel record în UE şi în anul 2021: 7,1% din PIB”, a scris Grindeanu pe Facebook.

Totodată, Grindeanu îi acuză pe Ludovic Orban, Florin Cîțu sau Nicolae Ciucă pentru faptul că România a ajuns în pericol de suspendare a fondurilor europene.

„Pe scurt: în timpul guvernărilor de dreapta, deficitul bugetar a ajuns la recordul istoric de 100 miliarde lei (în anul 2020), faţă de 29 miliarde lei în octombrie 2019 (ultima lună de guvernare PSD). Iar, din cauza acestor derapaje bugetare masive din perioada guvernărilor Orban şi Cîţu, datoria guvernamentală a explodat!”, a completat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu enumeră și motivele pentru care este nevoie acum de consolidare fiscală, „după 3 premieri de dreapta”:

„1. Pentru că România este în Procedură de Deficit bugetar excesiv din cauza guvernărilor lor;

2. Pentru ca România are o problema gravă a veniturilor bugetare. Veniturile fiscale sunt la 27% din PIB, cu 15 puncte procentuale sub media UE (42% din PIB);

3. Pentru că România va fi sancţionată cu amendă de 0,5% din PIB, dacă nu demonstrează că reduce deficitul bugetar;

4. Pentru că România riscă să piardă fonduri europene şi fonduri din PNRR;

5. Pentru că România va deveni necredibilă pe pieţele financiare, iar costurile la care ne împrumutăm vor creşte, iar datoria României devine din ce în ce mai greu de plătit”, a mai precizat social-democratul.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii