Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Sorin Cîmpeanu: Autorul unei teze de doctorat plagiate va restitui banii. La fel și cine renunță la titlu

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 august 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 22 august, în contextul dezbaterilor privind Legile Educației, că a fost „agreată” propunerea PNL potrivit căreia autorul unei teze de doctorat plagiate va restitui banii pentru serviciile de școlarizare, același urmând să fie cazul și pentru persoanele care renunță la titlul de doctor unilateral.

„A fost agreată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situația în care se constată existența plagiatului.

Astfel, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a deciziei prin care se constată existența plagiatului în cadrul unei teze de doctorat, autorul tezei va avea obligația să restituie sumele de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru programul de doctorat, în integralitate, pentru perioada finanțată și în cuantumul finanțat de la bugetul de stat. Restituirea sumelor de bani se va face către instituția de învăţământ superior cu care autorul tezei de doctorat a semnat, în calitate de student-doctorand, contractul de studii universitare. Sumele încasate vor constitui venit la bugetul de stat.

În același timp, a fost agreată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situația în care acesta a renunțat unilateral la titlul de doctor.

În termen de 30 de zile de la decizia definitivă privind renunțarea la titlul de doctor, autorul tezei va avea obligația să restituie sumele de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru programul de doctorat, în integralitate, pentru perioada finanțată și în cuantumul finanțat de la bugetul de stat”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul menționează că restituirea banilor se va face către instituția de învăţământ superior cu care autorul tezei de doctorat a semnat, în calitate de student-doctorand, contractul de studii universitare, iar sumele încasate vor ajunge la bugetul de stat.

Totodată, a fost apreciată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la introducerea funcției de monitor școlar la nivelul fiecărei unități de învățământ pentru consolidarea relației directe școală-părinți în vederea reducerii abandonului școlar.

În ce privește universitățile, acestea vor putea:

a) să se constituie în consorții universitare, potrivit legii;
b) să fuzioneze într-o singură instituţie de învăţământ superior cu personalitate juridică;
c) să se constituie în consorții de învățământ dual, potrivit legii.
Au fost apreciate măsurile de finanțare pentru digitalizarea instituțiilor de învățământ superior și înființarea Programului Național pentru Internaționalizare Universitară „Study in Romania” (PNIU) în vederea consolidării procesului de internaționalizare a instituțiilor românești de învățământ superior.

„Au fost apreciate mecanismele administrative de stimulare a excelenței în educație prevăzute în proiectul Legii învățământului preuniversitar, respectiv preluarea și consolidarea centrelor de excelență de la nivel județean, ca structuri în noile direcții județene pentru învățământ preuniversitar, asigurând în acest mod o susținere cu adevărat eficientă a activității acestora, disponibilitatea resurselor financiare necesare susținerii excelenței, precum și corespondența structurată cu Centrul Național de Excelență.

Sistemul de educație trebuie să susțină și să motiveze excelența în învățare, în sensul atingerii maximumului de potențial al fiecărui elev, excelența în predare, stimularea modelelor de bune practici din rândul cadrelor didactice, dar și excelența instituțională”, conchide ministrul.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW