Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sondaj INSOMAR-AVANGARDE: Ciolacu și Ciucă, favoriți pentru turul doi la prezidențiale / Simion, aproape de Ciucă

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 octombrie 2024 Etichete: , , ,

Potrivit Barometrului de opinie politică realizat de INSOMAR – AVANGARDE, competiția pentru turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie este dominată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în timp ce George Simion, liderul AUR, se află la doar trei procente distanță de Ciucă. Sondajul evidențiază, de asemenea, că peste o treime dintre respondenți nu și-au decis încă preferința electorală, iar aproape două treimi au declarat că intenționează să participe la vot.

La capitolul alegerilor parlamentare, PSD conduce clasamentul preferințelor cu 31%, fiind urmat de PNL, care înregistrează 22%, și AUR cu 16%. Studiul, desfășurat prin autofinanțare, a inclus și o întrebare legată de controversata decizie a Curții Constituționale de a împiedica candidatura Dianei Șoșoacă, opinia publicului fiind împărțită: 46% consideră decizia nedemocratică, în timp ce 43% o consideră democratică.

Întrebarea „Știți deja cu cine veți vota la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie?” a relevat că 61% dintre respondenți au o opțiune clară, în timp ce 36% nu sunt încă hotărâți, iar 3% au preferat să nu răspundă. În ceea ce privește prezența la urne, 65% au spus că vor vota cu siguranță, 24% au declarat că probabil vor vota, iar restul de 9% sunt împărțiți între cei care probabil nu vor participa sau nu vor vota deloc.

În ceea ce privește intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale, clasamentul este condus de Marcel Ciolacu cu 28%, urmat de Nicolae Ciucă cu 19% și George Simion cu 16%. Pe pozițiile următoare se situează Elena Lasconi (13%), Mircea Geoană (11%), Cristian Diaconescu (5%) și Kelemen Hunor (4%).

Sondajul a fost realizat între 10 și 20 octombrie pe un eșantion de 1.190 de persoane, prin metoda interviurilor față în față, iar marja de eroare este de ±3,1%, cu un nivel de încredere de 95%.

foto:  Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW