Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Sondaj INSCOP: Două treimi dintre români cred că țara noastră îndeplinește criteriile pentru admiterea cu graniţele terestre în Schengen, dar unele țări blochează România din motive economice

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, aproape două treimi dintre români cred că România a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu graniţele terestre în Schengen, însă unele state europene blochează această primire din motive economice.

30.1% dintre respondenți consideră că România nu a fost încă admisă cu graniţele terestre în spaţiul Schengen deoarece ţara noastră nu a îndeplinit toate criteriile necesare. În schimb, 60.1% sunt de părere că România a îndeplinit toate criteriile, dar accesul său complet în Schengen este blocat de anumite state europene din motive economice. Un procent de 9.8% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Majoritatea bărbaților (67%) și a femeilor (54%) împărtășesc opinia că România a îndeplinit criteriile necesare pentru intrarea cu granițele terestre în Schengen, dar este blocată de unele state europene din motive economice. Opinia este împărtășită în proporții semnificative de tineri (62% între 18 și 29 de ani), persoane de vârste medii (52% între 30 și 44 de ani), persoane de vârste mai înaintate (58% între 45 și 59 de ani) și persoane în vârstă (67% peste 60 de ani).

De asemenea, 42% dintre persoanele cu studii primare, 63% dintre cei cu studii medii și 61% dintre cei cu studii superioare cred că România a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea cu granițele terestre în Schengen, dar este împiedicată de unele state europene din motive economice. Aceeași opinie este împărtășită de 55% dintre persoanele cu venituri mici și foarte mici, 60% dintre cei cu venituri medii și 68% dintre cei cu venituri mari și foarte mari.

”Majoritatea românilor (60%) este de părere că aderarea parţială la spaţiul Schengen (fără graniţe terestre) este determinată de blocajul unor state europene la adresa României. Doar 30% cred că România nu a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea cu graniţele terestre. Frustrarea populaţiei pe acest subiect rămâne una ridicată şi pe deplin justificată în condiţiile în care nici blocarea ani de zile a accederii la spaţiul Schengen, nici aderarea parţială nu au fost explicate în mod credibil de puţinele state ostile României. Acest sentiment este amplificat şi de faptul că în acest moment, o singură ţară, Austria, blochează aderarea cu graniţele terestre, majoritatea statelor membre, precum şi toate instituţiile europene exprimându-şi în mod repetat sprijinul pentru aderarea deplină a ţării noastre la spaţiul Schengen”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii