Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SONDAJ Doi din trei tineri iau în considerare o migrație temporară sau definitivă din România / 60% declară că vor merge la vot

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 martie 2024

Doi din trei tineri iau în considerare o migrație temporară sau definitivă din România, relevă rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în luna martie 2024. Încrederea în instituțiile statului, precum Președintele, Guvernul și Parlamentul României, este scăzută, mai relevă datele colectate. 

Puțin peste un sfert dintre tinerii din România sunt de părere că direcția în care merge țara este una bună este una greșită. Mai optimiști sunt bărbații, cei cu vârste între 18 și 29 de ani, respondenții care au studii superioare și care nu au copii.

Încrederea în instituțiile statului și partidele politice este scăzută în rândul tinerilor români. Potrivit sondajului, instituțiile executive și legislative din România se bucură de încredere extrem de scăzută, în timp ce instituții precum armata, biserica sau societatea civilă sunt mai bine privite.

Președinția, Guvernul și parlamentul României ocupă ultimele locuri în lista încrederii tinerilor, cu doar 11% – 9% dintre aceștia declarând că mai au multă și foarte multă încredere în aceste instituții.

Lipsa oportunităților pe piața muncii și calitatea slabă a educației sunt identificate ca fiind principalele preocupări ale tinerilor din România. În contextul unei atmosfere marcate de pesimism și neîncredere, mai mult de doi din trei tineri iau în considerare o migrație temporară sau definitivă din țară.

Interesul pentru politică în rândul tinerilor este scăzut, iar încrederea în conținutul politic distribuit pe rețelele de socializare este limitată. Totuși, intenția de participare la vot este ridicată, cu peste 60% dintre tineri declarând că vor vota sigur la alegerile prezidențiale, europarlamentare, parlamentare și locale din acest an.

Studiul a fost realizat de IRES în perioada 9-14 martie 2024, cu un eșantion de 800 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, folosind metoda CATI. Rezultatele sunt reprezentative la nivel național, cu o eroare maximă tolerată de ±3,5%. Beneficiarul studiului este Centrul AGORA pentru Democrație și inițiativa TINERII VOTEAZĂ, iar rezultatele complete sunt disponibile pe site-ul IRES.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii