Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Socialiștii din Republica Moldova, afiliați Moscovei, critică cererea de aderare a țării la UE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 martie 2022

Apar primele nemulțumiri în Republica Moldova după decizia președintelui Maia Sandu de a semna cererea de aderare a țării la Uniunea Europeană. Așa cum era de așteptat acestea vin din partea Partidului Socialiștilor, ale cărui legături cu Moscova sunt arhicunoscute.

Într-o declarație de presă susținută vineri, 4 martie, secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrâncea, a criticat cererea de aderare, invocând lipsa de consultare publică.

Referendumul – o teză rusească

În opinia socialiștilor, orientarea externă ar trebui decisă doar prin referendum, ceea ce susține și Kremlinul. În 2014, în momentul în care Armata Rusă controla toată Crimeea, a fost organizat un simulacru de referendum, nerecunoscut de Guvernul Ucrainei și ilegal din punct de vedere al dreptului internațional, pentru alipirea peninsulei la Federația Rusă. Cu cetățenii loiali Kievului puși pe fugă de noii ocupanți, rezultatul comunicat de Moscova a fost de 95% în favoarea alipirii, însă chiar și această cifră poate fi pusă serios sub semnul întrebării.

Orice modificare a statutului politic extern al statului nostru, aderarea la structuri integraționiste, care prevăd restricționarea suveranității noastre și asumarea unor angajamente politice este posibilă doar printr-un referendum și cu condiția unui consens național durabil, așa cum au demonstrat un șir de state europene pe parcursul ultimilor 20 de ani”, a precizat Bătrâncea, citat de Deschide.md.

Tot printr-un așa-zis referendum președintele, președintele Bielorusiei Aleksandr Lukashenka a impus în Constituție renunțarea la statutul de „neutralitate” și posibilitatea amplasării pe teritoriul țării de arme nucleare.

„Să nu uităm de Transnistria”

Totodată, socialiștii invocă și vechea „valiză” prinsă de Stalin – Transnistria – pentru a ține pe loc Basarabia și care ține pe loc Republica Moldova.

Adoptarea unor decizii atât de serioase cu privire la vectorul de dezvoltare a țării trebuie realizată ținând cont și de regiunea transnistreană, or obiectivul de bază al RM este reintegrarea țării”, au adăugat socialiștii.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi, 3 martie, cererea de aderare a la Uniunea Europeană, document ce urmează să fie transmis președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *