Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Situația locurilor la ATI COVID în Capitală și în țară. Câte paturi mai sunt libere

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 septembrie 2021 Etichete:

La nivel național mai sunt libere doar 32 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, anunță miercuri, 22 septembrie, Grupul de Comunicare Strategică. În total, în România există 1.163 de paturi de ATI destinate bolnavilor de COVID-19.

„În București sunt avizate de DSP 246 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. La nivel național sunt libere 32 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București sunt 5 paturi libere la acest moment”, transmit miercuri autoritățile.

GCS subliniază că în aceste zile se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

„Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”.

Iată și distribuția paturilor ATI neocupate, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2:
Bihor – 2
Brașov – 2
București – 5
Constanța- 2
Hunedoara – 3
Ialomița – 4
Satu Mare – 1
Sibiu – 4
Tulcea – 1
Vrancea – 8

Ședință la prefectură

Miercuri, 22 septembrie, Prefectura Capitalei are la ora 16.00 o ședință privind creșterea capacității de asistență medicală pentru pacienții cu COVID-19 la secțiile ATI de la unitățile medicale din București.

Cîțu a cerut anchetă

Întrebat marți, 21 septembrie, despre situația paturilor ATI-COVID din țară, premierul Florin Cîțu a anunțat că vrea o anchetă la Ministerul Sănătății.

„Aici, o să cer o anchetă/ analiză pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4. Ştiam că vine valul 4, eu am spus tot anul, deci după ce s-a terminat valul trei, am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secţiile ATI pentru COVID. Am spus foarte clar că să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde și să se răspundă foarte rapid.

Aș vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătăţii acest val patru şi să vedem dacă s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu şi, dacă nu s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu, cine nu a ţinut cont şi va fi responsabil pentru asta”, a declarat marți, 21 septembrie, prim-ministrul.

MS a anunțat controale

Tot marți, chiar înainte de declarațiile premierului, Ministerul Sănătății, condus interimar de Cseke Attila, a transmis că Inspecția Sanitară de Stat va monitoriza, în teren, situația paturilor ATI-COVID.

„Începând de astăzi, 21 septembrie 2021, (…) peste 180 inspectorii sanitari de stat din cadrul direcțiilor de sănătate publică vor verifica, zilnic, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 din secțiile de terapie intensivă ale unităților sanitare cu paturi.

Inspectorii sanitari se vor asigura că, paturile există fizic și sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de reziliență întocmite la nivelul fiecărui județ”, a transmis MS marți dimineață.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW