Wednesday, February 28, 2024
Jurnalism corect


Premierul Cîțu cere anchetă la Ministerul Sănătății: Vreau să ştiu cum s-a pregătit de valul 4

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 21 septembrie 2021 Etichete: , ,

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți, 21 septembrie, că va cere o anchetă pentru a afla cum s-a pregătit Ministerul Sănătății (MS) pentru al patrulea val de COVID-19.

Șeful Guvernului s-a aflat marți la Sinaia, unde a participat la ceremonia de semnare a contractului de finanțare a Spitalului Orășenesc Sinaia.

El a fost întrebat de jurnaliști despre situația paturilor ATI-COVID din țară, în condițiile în care MS a anunțat de dimineață controale în unitățile medicale, dar și în contextul în care nu mai sunt paturi ATI libere în Capitală.

„Aici, o să cer o anchetă/ analiză pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4. Ştiam că vine valul 4, eu am spus tot anul, deci după ce s-a terminat valul trei, am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secţiile ATI pentru COVID. Am spus foarte clar că să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde și să se răspundă foarte rapid.

Aș vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătăţii acest val patru şi să vedem dacă s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu şi, dacă nu s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu, cine nu a ţinut cont şi va fi responsabil pentru asta”, a declarat marți prim-ministrul.

MS a anunțat anterior controale

De menționat este că marți dimineață, chiar înainte de declarațiile premierului, Ministerul Sănătății, condus interimar de Cseke Attila, a transmis că Inspecția Sanitară de Stat va monitoriza, în teren, situația paturilor ATI-COVID.

„Începând de astăzi, 21 septembrie 2021, (…) peste 180 inspectorii sanitari de stat din cadrul direcțiilor de sănătate publică vor verifica, zilnic, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 din secțiile de terapie intensivă ale unităților sanitare cu paturi.

Inspectorii sanitari se vor asigura că, paturile există fizic și sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de reziliență întocmite la nivelul fiecărui județ”, a transmis MS marți dimineață.

Situația paturilor COVID în țară

Amintim că Grupul de Comunicare Strategică a precizat luni, 20 septembrie, că în București, la ora 14:00, nu era niciun loc liber în ATI, iar la nivel național mai erau disponibile 19 paturi ATI, altele decât cele rezervate pentru pacienții cu anumite condiții medicale care sunt și confirmați cu SARS-CoV-2.

În total, la nivelul întregi țări sunt alocate 1.087 de paturi ATI destinate COVID-19, 952 dintre acestea fiind ocupate.

Iată aici mai multe detalii – Niciun loc în București la ATI pentru pacienții cu COVID-19. Care este situația la nivel național

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW