Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Sistemul de monitorizare electronică extins la nivel național: Numărul cazurilor de violență domestică a crescut cu 5,3% în primele 8 luni din 2024

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2024

Ministerul Afacerilor Interne anunță că începând de mâine, 1 octombrie 2024, 18 județe vor intra în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

Astfel, sistemul va fi operaționalizat în Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Potrivit MAI, monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

În primele 8 luni ale anului 2024, polițiștii au emis 8.978 de ordine de protecție provizorii, dintre care 3.622 au fost transformate în ordine de protecție de către instanțe.

În aceeași perioadă, s-au înregistrat 87.565 de intervenții la cazuri de violență domestică, împărțite aproape egal între mediul urban și rural. Numărul faptelor penale de violență domestică a crescut cu 5,3% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, ajungând la 40.260 de cazuri.

Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 23.786 la 24.743 de fapte), amenințare (de la 4.678 la 5.135 de fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 2.742 la 3.439 de fapte).

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” – 61 % (24.743 de fapte) și ,,amenințarea” – 13% (5.135 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 74% din total.

În primele 8 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B. și al inspectoratelor de poliție județene Bacău, Brașov, Cluj, Călărași, Caraș – Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Vaslui, unități care au intrat în etapa I, respectiv a II-a etapă a Proiectului pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 9.564 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 5.193 de ordine de protecție provizorii și 4.371 de ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești).

Foto: MAI

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW