Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Sindicatele din Administrație: Cerem interzicerea pensiei cu salariul în sectorul bugetar fără nicio excepție. Ce propuneri au sindicaliștii pentru reducerea cheltuielilor

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 24 aprilie 2023 Etichete: , , , , , , ,

România s-ar putea confrunta, foarte curând, cu o grevă generală din partea sindicatelor. Va fi o săptămână „de foc” pentru Guvern, care se pregătește să adopte o Ordonanță de Urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare. Sindicatele din sănătate, administrație publică și învățământ amenință cu grevă, nemulțumite că nu se respectă legea salarizării. Ei vor interzicerea cumului pensiei de serviciu cu salariu fără discriminări.

Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație(FNA) au transmis, luni, 24 aprilie, că susțin adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care să prevadă interzicerea cumului pensiei de serviciu cu salariul în sectorul bugetar, fără nicio excepție.

De asemenea, vor depolitizarea administrației publice, instituirea pragului de 500 000 de lei pentru evaziunea fiscală, recuperarea tututor prejudiciilor din infracțiuni constatate de instanță. FNA susține, de asemenea, că ar trebui redusă cu 80% subvenția partidelor politice sau sau încetarea suportării de la bugetul statului a costurilor ocazionate de cazarea parlamentarilor, transportul acestora şi susţinerea birourilor parlamentare.

„Marea dezbatere” a coaliției de guvernare: Cum s-ar putea interzice cumulul pensiei cu salariul

Sindicatele din Educație au transmis, de asemenea, că „vor încheia anul școlar” mai devreme. Reprezentanții acestora spun că plafonarea cheltuielor cu personalul, propusă de Guvernul Ciucă, va duce la imposibilitatea aplicării legii de salarizare a profesorilor, având în vedere că majorarea salariului se aplică de creșterea gradului didactic. La aceste doleanțe, se aliază și reprezentanții SANITAS, potrivit surselor Main News. Coaliția de guvernare se întâlnește luni, 24 aprilie, ora 16.00, pentru a stabili forma finală a Ordonanței de Urgență prin care se reduc cheltuielile bugetare.

Reducerea cheltuielilor bugetare, fără tăierea investițiilor și a salariilor

Conform surselor noastre, încă nu s-a decis asupra cumulului pensiei cu salariul. Coaliția de guvernare ar dori să se aplice interzicerea cumului în cazul pensiilor speciale. Premierul Ciucă a declarat că nu vor „fi măsuri de  austeritate, ci cumpătare, nu vor fi modificate sumele pentru investiții și nici nu vor fi reduse salariile în sectorul bugetar, dar nici nu vor mai crește anul acesta, la fel cum nu vor mai fi nici angajări la stat, potrivit discuțiilor din coaliție pe această temă. Reducerea, efectivă, ar urma să se producă, în viziunea premierului Ciucă din renunțarea la cheltuielile de logistică din instituțiile publice. Concret, ministerele trebuie să reducă în total 10 miliarde de lei din cele 20 de miliarde de lei care lipsesc de la bugetul statului.

CITEȘTE ȘI: Profesorii amenință că vor intra în grevă generală. Când va avea loc primul marș de protest

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW