Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sindicatele cer din nou majorarea salariului minim pe economie

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 8 iunie 2022

Sindicaliștii de la „Cartel Alfa” au lansat miercuri, 8 iunie, o petiție pentru creșterea salariului minim pe economie. Potrivit acestora, un român ar trebui să câştige un salariu net de 2.818 lei, aproape dublu față de nivelul actual. 

În acest moment, salariul minim brut în țara noastră este de 2.550, lei ceea ce înseamnă 1.524 lei net, dar care poate varia, existând cote de impozitare diferite pentru unele sectoare, ca domeniul IT și agricultura.

Sindicaliștii au invocat o directivă a instituțiilor europene privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene (UE). Directiva UE spune, printre altele, că, fiind plătiți un salariu minim, lucrătorii trebuie să poată duce o viață decentă, standardul de decență fiind stabilit luând în calcul costul de trai din fiecare țară. 

Potrivit reprezentanților sindicatelor, oficiali români au făcut demersuri împotriva adoptării directivei europene.

„Ei au lăsat să se înţeleagă că România doreşte ca salariul minim să fie unul care nu acoperă cheltuielile lunare. Mai mult, au invocat aceleaşi temeri privind creşterea inflaţiei, falimentarea firmelor sau creşterea şomajului, deşi în urma creşterilor salariale din ultimii 10 ani aceste lucruri nu s-au întâmplat.

În România, cheltuielile lunare pentru un trai minim decent sunt calculate prin coşul minim de consum. Conform calculelor din anul 2020, un român ar trebui să câştige un salariu net, în mână, de 2.818 lei pentru a putea acoperi cheltuielile lunare. Dar salariul minim net în România este stabilit la 1.386 lei. El este mult sub limita unui trai decent şi condamnă angajaţii la sărăcie”, se arată în document.

Iniţiatorii precizează că situaţia României nu este unică, tocmai de aceea Comisia Europeană propune o lege cu aplicare în întreaga Uniune.

Cartel Alfa susţine că, dacă directiva europeană nu va fi adoptată, doar în România, peste un milion de angajaţi pe salariul minim vor continua să trăiască la limita supravieţuirii.

Petiția poate fi consultată aici.

Ultima măsura a Guvernului de ajutorare a persoanelor care primesc salariul minim pe economie a fost adoptată la sfârștiul lunii mai, printr-o Ordonanță de urgență. Aceasta permite patronilor de firme să majoreze voluntar de la 2.550 lei brut la 2.750 lei brut salariul minim al angajaților fără ca pe diferența de 200 lei să se aplice taxe și impozite. Măsura are caracter temporar si nu se aplică bugetarilor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *