Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Consiliul Fiscal critică rectificarea bugetară făcută de Guvern: Deficitul bugetar s-ar situa la circa 7% din PIB

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 august 2022

Optimismul de la Palatul Victoria privind încasările și cheltuielile bugetare nu este împărtășit și de Consiliul Fiscal. Într-un punct de vedere publicat joi, 18 august, specialiștii susțin că, analizând modificările operare prin rectificarea bugetară, deficitul bugetar ar trebui să se situeze la finalul anului la circa 7% din PIB, față de 5,84% din PIB în proiecția făcută de executiv. 

În același timp, evidențiază Consiliul Fiscal, acest deficit consideră venituri obținute din suprataxare de peste 12,8 mld. lei și cheltuieli totale către furnizorii de energie de aproximativ 7,4 miliarde lei, așa cum sunt prevăzute în rectificare. Amânarea unor plăți pentru anul 2023 mărește diferența între deficitul cash și cel ESA în 2022.

„Execuția bugetară din acest an se desfășoară sub auspicii extrem de nefavorabile în economia europeană, cu implicații majore asupra economiei românești. Este vorba de criza energetică, dereglarea lanțurilor de producție și aprovizionare, inflația înaltă cvasi-generalizată, efecte exacerbate ale schimbărilor climatice, pandemia și, nu în cele din urmă, războiul din Ucraina. Aceste evenimente și fenomene formează o combinație de șocuri adverse care pune o presiune extraordinară pe economiile statelor membre ale UE, pe bugetele publice, lovește cumplit traiul oamenilor”, arată Consiliul Fiscal.

Gaură de 9 miliarde pe partea de venituri

Consiliul Fiscal estimează un gol de venituri comparativ cu țintele asumate în proiectul de rectificare bugetară de circa 9 miliarde lei, reprezentând circa 0,66% din PIB. Și în ceea ce privește cheltuielile executivul

Și pe partea de cheltuieli bugetare, remarcă Consiliul Fiscal, are loc o majorare de proporții, comparativ cu parametrii aprobați prin proiectul de buget, determinată în principal de suplimentarea cheltuielilor cu asistența socială, alte transferuri și dobânzi. Potrivit specialiștilor, Guvernul a subestimat cu 6,2 miliarde lei, adică 0,45% din PIB, acest capitol.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *