Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Sindicaliștii vor bani în plus și cer o întâlnire cu președintele Iohannis, după noile măsuri anunțate de DSU

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 octombrie 2021

Federația „Solidaritatea Sanitară” a reacționat marți, 12 octombrie, după ce Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a decis mai multe măsuri imediate pentru gestionarea eficientă a situației pandemice. Între altele, directorii de spitale vor putea suspenda concediile personalului medical, examenul pentru medicii rezidenți din anul V în specialitatea medicină de urgență va fi amânat, iar cursurile pentru atestatul de asistență medicală de urgență vor fi suspendate.

Sindicaliștii solicită în acest context președintelui, guvernanților și parlamentarilor „intervenția urgentă pentru sprijinul lucrătorilor din sănătate, aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei”. Concret, aceștia vor bani în plus.

„Restricțiile unor libertăți pe care le suportă profesioniștii din sănătate în această perioadă (unul dintre exemple fiind suspendarea dreptului la concediul de odihnă), introduse în interesul apărării sănătății publice, trebuie compensate prin acordarea altor drepturi legale. Ansamblul poverilor așezate pe umerii lucrătorilor din sănătate justifică solicitarea de sprijin adresată decidenților.

Lucrătorii din sistemul public de sănătate, apărătorii acestei singure linii de luptă împotriva pandemiei rămasă în picioare, sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea cu sporurile înghețate la nivelul anului 2018 și cu drepturile aferente salariului de bază congelate la nivelul anului 2020.

Acordarea tuturor drepturilor salariale legale este o formă de sprijin și, simultan, de recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor acestor profesioniști, solicitarea Federației Solidaritatea Sanitară” vizând în special:

– Acordarea de urgență a salariului de bază prevăzută de legea 153/2017 la nivelul anului 2022.

– Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază aflat în plată.

Avem în vedere faptul că declarațiile guvernanților privind intenția de reducere a contribuțiilor la sănătate indică existența resurselor financiare necesare pentru plata acestor drepturi legale ale profesioniștilor din sănătate”, a transmis Federația „Solidaritatea Sanitară” marți, 12 octombrie.

Sindicaliștii își încheie mesajul cu o solicitare către Klaus Iohannis: „organizarea unei întâlniri pentru identificarea soluțiilor rapide pentru acordarea acestor drepturi legale și stabilirea formelor de sprijin adițional de care au nevoie profesioniștii din sănătate în această perioadă”.

Context

Departamentul pentru Situații de Urgență a întocmit luni, 11 octombrie, patru ordine pentru  luarea unor măsuri imediate în vederea gestionării eficiente a situației pandemice dificile regăsită în acest moment:

Managerii unităților sanitare, în funcție de nevoile operaționale dispun întreruperea efectuării concediilor de odihnă și de odihnă suplimentare aflate în derulare, precum și încetarea acordării de noi concedii de odihnă sau de odihnă suplimentare, fără plată, de studii și pentru formare profesională, pentru o perioadă de 30 zile. (Concediile întrerupte sau neacordate urmează a fi replanificate când evoluția situației epidemiologice va permite efectuarea acestora. O măsura similară a fost luată și în cazul angajaților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Medicii rezidenți de anul V în specialitatea medicină de urgență care urmau să înceapă probele pentru examenul de medic specialist începând cu luna octombrie 2021 vor susține aceste probe în luna decembrie 2021.

Cursurile pentru atestatul de asistență medicală de urgență prespitalicească și respectiv spitalicească se suspendă, urmând a fi reluate în luna decembrie 2021 iar medicii înscriși se reîntorc în unitățile de bază.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII Măsuri excepționale anunțate de DSU pentru tratarea pacienților COVID

Foto: Federația “Solidaritatea Sanitară” din România/ Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW