Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Sindicaliștii din educație cer majorarea imediată a salariilor cu 20% pentru încetarea grevei

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 29 mai 2023 Etichete: , ,

România a intrat în cea de-a două săptămână de grevă generală în sistemul de educație, iar rezolvarea nu se întrevede la orizont. Liderii federațiilor sindicale i-au transmis luni, 29 mai, ministrului muncii, Marius Budăi, că sunt dispuși să înceteze protestul dacă executivul va aproba pentru acest an o majorare a tuturor salariilor din sistem cu 20%.

„Ca variantă pentru creşterea salariilor până la finalul anului le-am propus să se aplice articolul 12 din legea 153, mai concret coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât e salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

Impactul bugetar al unei majorări salariale de 20% pentru toți angajații din sistem, începând din luna iunie, s-ar ridica la aproape 3 miliarde lei în acest an, respectiv 4,8 miliarde lei pentru anul viitor.

De asemenea, sindicaliștii au solicitat garantarea, printr-o viitoare lege a salarizării, un venit egal cu salariul mediu pe economie, situat în prezent la aproximativ 3.700 lei net.

„Decizia este strict legată de cele două propuneri care au fost avansate de către federaţiile sindicale. Nu ne dorim continuarea acestui conflict, ne dorim să ne întoarcem cu toţii, cât mai reprede, în sălile de clasă, dar totul depinde strict de rapiditatea cu care coaliţia va lua o decizie. Aşteptăm ca după discuţiile purtate astăzi la Ministerul Muncii, mesajele transmise de ministrul Muncii şi de Ministrul Educaţie, către coaliţie, să fie percepute ca atare şi soluţiile să vină foarte rapid”, a afirmat președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor.

Guvernul oferă vouchere

Guvernul, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Dan Cărbunaru, și-a prezentat joi oferta. Aceasta include adoptarea unei noi legi a salarizării. Până atunci însă, reprezentanții executivului propun cadrelor didactice acordarea, prin intermediul unor carduri, a unei sume forfetare de 1.000 lei, în luna iunie, respectiv 1.500 lei în luna octombrie, din care din care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar diferența de 1.000 lei reprezintă pentru susținerea activităților didactice.

Pentru personalul nedidactic executivul oferă câte 500 lei, tot lunile iunie și octombrie, din care 150 lei ar reprezenta suma forfetară. În plus, pentru personalul nedidactic Guvernul va majora veniturile până la maximul posibil grilei din Legea 153 din 2017.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii