Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă: Vrem să contribuim la dezvoltarea economică a R. Moldova

By Ana Teșcan , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 13 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Premierul Nicolae Ciucă a participat marți, 13 septembrie, la forumul „Moldova-România: Capital Bridges”, destinat promovării pieţelor de capital din cele două țări. Șeful Executivului și-a exprimat dorința de a sprijini dezvoltarea economică a Republicii Moldova și de a ajuta țara vecină să-și implementeze proiectele necesare pentru a intra cât mai rapid în Uniunea Europeană. 

„Suntem gata să sprijinim firmele care caută acces la finanţare pe bursă. Dinamica ne arată că, faţă de anul 2006, când Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa de Valori a Moldovei au semnat un protocol se asistenţă tehnică, bursa de aici şi-a dublat capitalizarea. A depăşit 40 de miliarde de euro. Vrem să contribuim în continuare la dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi la implementarea proiectelor care o pot ajuta să intre mai repede în familia Uniunii Europene”, a declarat premierul, citat de News.ro.

Oficialul român a evocat ajutorul nerambursabil de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, program semnat la Chișinău la data de 11 februarie.

„Aşa cum am promis, sprijinul nostru pentru Republica Moldova este unul concret. Acesta se regăsește inclusiv în Acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România. Iar ajutorul nostru nu se opreşte aici. Sprijinim pe deplin Republica Moldova în pregătirea – la nivel instituţional, economic şi social – pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului faţă de Bruxelles. Într-un plan mai larg, sprijinim integrarea deplină a Republicii Moldova în familia europeană”, a precizat Nicolae Ciucă

Programul permite acordarea de către Guvernul României a unei contribuţii nerambursabile în valoare de 100 milioane de euro în beneficiul Republicii Moldova, contribuţie ce va fi plătibilă în 7 ani de la data intrării în vigoare a acordului.

România, principalul partener comercial al R. Moldova

Premierul a evocat și faptul că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. La finele anului 2021 a fost înregistrată o valoare record a schimburilor comerciale de 2,4 miliarde de dolari, din care exporturile româneşti au totalizat 1,5 miliarde, conform Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

„România reprezintă primul partener comercial al Republicii Moldova. În anul 2021 s-a înregistrat o valoare record, de peste 2 miliarde de euro a schimburilor comerciale bilaterale româno – moldovene. Anul acesta, în primele 5 luni, comerţul bilateral a depăşit deja 1,2 miliarde euro. E bine, dar nu e suficient. Trebuie să facem eforturi comune şi să transmitem mesaje către mediul de afaceri din România şi Republica Moldova în sensul valorificării optime a potenţialului celor două economii. De asemenea, relaţia de cooperare între cele două pieţe de capital din ţările noastre are rădăcini mai vechi. În contextul actual, al candidaturii Republicii Moldova la Uniunea Europeană, această cooperare trebuie să fie mai puternică”, a adăugat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *