Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Sevil Shaidehh a fost achitată de Tribunalul București în Dosarul Belina / Decizia nu este definitivă

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 21 aprilie 2022

Sevil Shaidehh, fost vicepremier și ministru al Dezvoltării, a fost achitată joi, 21 aprilie, de judecătorii Tribunalului București, în Dosarul Belina. Decizia instanței nu este definitivă. 

Alături de Shaidehh, Tribunalul București i-a mai achitat pe Ionela Stoian, Adrian Gâdea, Mariana Gheorghiu și Rodica Gușă.

Fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”, este articolul 16, alin(1), litera b din Codul penal, în baza căruia judecătorii au decis achitarea.

Context

Procurorii DNA au acuzat că părți din Insula Belina și brațul Pavel ar fi fost trecute ilegal din proprietatea statului în cea a Consiliului Județean Teleorman pentru ca, mai apoi, să ajungă sub controlul controversatei companii Tel Drum, în spatele căreia s-ar fi aflat Liviu Dragnea.

Anchetatorii susţineau, în rechizitoriu, că fostul preşedinte al PSD se comporta „cel puţin ca un adevărat posesor al imobilelor, din moment ce el era principalul beneficiar al zborurilor cu elicopterul în zona insulei Belina”.

Pe 27 iunie 2018, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul Insula Belina. În același dosar era acuzată și Rovana Plumb, dar, în cazul ei, cauza a fost închisă pentru că parlamentarii au refuzat cererea DNA de începere a urmăririi penale.

Alături de Shhaideh, au mai fost trimişi în judecată Ionela Stoian, la data faptei director în cadrul M.D.R.A.P, pentru complicitate la abuz în serviciu şi Ionuţ Adrian Gâdea, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, pentru complicitate la abuz, dar și alţi funcţionari publici.

„În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale”, se arată în rechizitoriu.

Prejudiciul este estimat de procurori la 3.237.800 lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul statului. În cursul lunii ianuarie 2014, după adoptarea HG 943/2013 prin care se consfințea trecerea Insulei Belina şi a Braţului Pavel în proprietatea județului Teleorman şi în administrarea Consiliului Județean, în calitate de preşedinte al C.J. Teleorman, Gâdea ar fi făcut demersuri astfel încât, pe baza HG 943/2013, să creeze posibilitatea încheierii a trei contracte de închiriere între Consiliul Judeţean Teleorman pe de o parte și o societate comercială și o altă persoană pe de altă parte.

Contractele, având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha), au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean.

Ca urmare a acestei din urmă fapte, prejudiciul creat în dauna județului Teleorman este estimat la valoarea de 5.646.237 lei (defalcat pe contractul nr 1: 2.029.202,09 lei, contractul nr. 2: 2.743.880,93 lei şi contractul nr. 3: 842.364,76 lei), ceea ce reprezintă și folosul obținut de beneficiarii contractelor de închiriere.

În același dosar au mai fost audiați ca martori și doi foști miniștri din cabinetul lui Victor Ponta, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, și Daniel Chiţioiu, fost ministru al Finanţelor.

În noiembrie 2020, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care s-a dispus ca Insula Belina să revină în administrarea Apelor Române.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 92281 more Information to that Topic: mainnews.ro/sevil-shaidehh-a-fost-achitata-de-tribunalul-bucuresti-in-dosarul-belina-decizia-nu-este-definitiva/ […]

  • I have been surfing on-line greater than three hours today, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful value sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the web will likely be a lot more helpful than ever before.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *