Sesizările asupra Legilor Justiției, respinse pe linie de Curtea Constituțională
Sesizările depuse de USR, Forța Dreptei, AUR și Avocatul Poporului asupra proiectelor Legilor Justiției au fost respinse miercuri, 9 noiembrie, de judecătorii Curții Constituționale a României (CCR).
Curtea Constituțională a avut de discutat nu mai puțin de 7 sesizări legate de prevederile celor trei proiecte cunoscute în spațiul public drept Legile Justiției – organizarea judiciară, statutul judecătorilor și procurorilor și organizarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Astfel, sesizările depuse de USR și Forța Dreptei, dar și de Avocatul Poporului, asupra Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor au fost „respinse ca inadmisibile”. Obiecția de neconstituționalitate ridicată de AUR asupra aceleiași legi a fost „respinsă ca neîntemeiată”.
Printre altele, Avocatul Poporului a reclamat prevederea potrivit căreia judecătorii nu sunt sancționați dacă nu respectă deciziile Curții Constituționale a României. Aspectele sesizate de Avocatul Poporului la CCR pot fi consultate aici.
În ceea ce privește sesizările asupra Legii privind organizarea judiciară, sesizarea USR și Forța Dreptei a fost „respinsă ca neîntemeiată”, iar sesizarea AUR a fost „respinsă ca inadmisibilă”.
Obiecția de neconstituționalitate ridicată de USR și Forța Dreptei asupra Legii privind organizarea CSM a fost „respinsă ca neîntemeiată”, în timp ce sesizarea AUR asupra aceluiași proiect a fost „respinsă ca inadmisibilă”.
Aspectele reclamate la CCR de parlamentarii opoziției pot fi consultate aici.
Cele trei proiecte vor fi trimise președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
USR acuză că CCR „e un simplu instrument politic”
Stelian Ion, fostul ministru al Justiției și actual deputat USR, a acuzat Curtea Constituțională că a ajuns „un simplu instrument politic”, după decizia de marți.
„CCR a devenit un fel de legiuitor, își arogă puteri pe care nu le are, tranșează dispute politice. Astăzi, a decis că legile justiției sunt constituționale. În primul rând, CCR trebuia să amâne soluționarea obiecțiilor până la pronunțarea avizului Comisiei de la Veneția.
Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția se va da pe 16 noiembrie, timp suficient și pentru coordonarea cu calendarul legat de ridicarea MCV și aderarea la Schengen. Apoi, în cele aproximativ 100 de pagini de argumente depuse de noi existau suficiente temeiuri pentru declararea neconstituționalității unor articole din noile legi ale justiției”, susține fostul ministru al Justiției, potrivit unui comunicat transmis de USR.
USR îi cere președintelui Klaus Iohannis să aștepte pronunțarea Comisiei de la Veneția pentru a promulga Legile Justiției, despre care spune că nu vor duce la ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), una dintre condițiile care, odată îndeplinite, pot duce la aderarea României în Schengen.
„Iohannis va miza totul pe negocierile politice și pe jucarea cărții poziției geostrategice a României. Doar așa s-ar mai putea ridica MCV, nicidecum pentru că România a înregistrat progrese și a îndeplinit toate obiectivele din MCV”, mai susține fostul ministru.
PNL susține că e „soluția corectă și firească”
Alina Gorghiu, președintele Senatului și reprezentant al PNL, a transmis că decizia CCR a fost „soluția corectă și firească, indiferent cât zgomot de fond a fost”.
„Procedurile s-au desfășurat în coordonare cu Comisia Europeană, în cadrul MCV. Adoptarea legilor corectate era și un obiectiv PNRR. Politic s-a greșit mult. Au fost partide politice care au făcut din justiție terenul lor de joacă un timp, iar asta ne-a costat mult. Am trecut peste aceste momente.
Astăzi vorbim de interese strategice ale României, pe termen lung. Obiectivele noastre de țară, în acest moment, sunt ridicarea MCV și aderarea la spațiul Schengen. Guvernul condus de Premierul PNL Nicolae Ionel Ciucă va continua demersurile în acest sens”, a scris senatorul liberal, pe Facebook.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii