Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Serviciile de securitate din Rusia forțează tineri activiști să devină informatori, arată o investigație CNN

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Serviciile de securitate din Federația Rusă recrutează cu forța tineri ruși, activiști politici, dezvăluie CNN, relatând poveștile unor tineri cooptați de FSB, serviciul care a înlocuit KGB-ul când Uniunea Sovietică a căzut. 

Mihail Sokolov spune că și-a spionat colegii pentru Moscova timp de ani de zile. Sokolov a declarat că era un „student obișnuit de 19 ani” în 2016, când s-a implicat pentru prima dată în activismul politic, aderând la Partidul Comunist Rus, în esență un grup de opoziție sancționat de Kremlin.

Tânărul a făcut însă și investigații independente asupra oficialilor locali, care ar fi putut să fi atras atenția FSB.

„Rusia de acum și Rusia din 2016 sunt două țări diferite. Pe atunci puteai să fii activist și să fii în siguranță. Nu sunt orb, văd ce probleme are țara mea, oamenii mei. Văd cum trăiește Europa. Am fost motivat să îmi fac țara mai bună”, a spus Mihail Sokolov.

Însă, în timp ce era implicat în activism, Sokolov și-a eschivat și serviciul militar obligatoriu și spune că așa l-a vizat FSB.

„Am fost chemat la o întâlnire cu șeful biroului de înrolare militară, unde am fost întâmpinat de un ofițer FSB. Ofițerul a spus că mă urmăresc de ceva timp și mi-a dat de ales: să accept să cooperez sau să merg la închisoare pentru doi ani”, povestește tânărul.

Sokolov a spus că îi era frică de închisoare, unde acuzațiile de abuz sunt răspândite și a decis că acceptarea înțelegerii este singura lui cale de ieșire.

Cu ochii pe banii lui Navalnîi

În decurs de un an, așadar în 2017, Sokolov a început să se ofere voluntar pentru a lucra cu campania anticorupție a lui Navalnîi. Până în 2021, el a făcut parte din personalul organizației și a împărtășit informații cheie cu FSB.

Uneori, interesele FSB păreau să se alinieze cu ale lui.

„La nivel regional, ei sunt într-adevăr interesați de oficialii corupți, dar la nivel național, ei sunt interesați de cine finanțează campania lui Navalnîi. Aveau o teorie cum că suntem finanțați de CIA”, a declarat Sokolov, adăugând că că nu a văzut nicio dovadă a finanțării CIA în timpul în care a lucrat cu campania Navalnîi.

În timp ce Kremlinul și-a intensificat represiunea împotriva dizidenților de acasă, Sokolov spune că a fost trimis de responsabilul FSB în fosta republică sovietică Georgia pentru a se infiltra în comunitatea tot mai mare de expatriați ruși care scăpau de represiuni. Din nou, a spus Sokolov, FSB părea extrem de îngrijorat de faptul că CIA recrutează ruși.

Războiul schimbă mentalități

Un alt tânăr activist a spus pentru CNN o poveste similară despre recrutare forțată și apoi cereri din partea FSB.

Vsevolod Osipov era membru al Partidului Libertarian din Rusia când a fost abordat. Acesta credea că organizația este prea mică și nesemnificativă pentru a merita atenția serviciului de securitate. Dar după ce a fost reținut în mai 2021, în legătură cu un protest anterior împotriva arestării lui Navalnîi, Osipov – atunci în vârstă de doar 19 ani – a acceptat să spioneze indivizii și grupurile ruși care se opun guvernului președintelui Vladimir Putin, în schimbul evitării închisorii.

„Trebuia să mă întâlnesc cu diverși oameni, să îi cunosc. De exemplu, liderul Partidului Libertarian din Rusia, Yaroslav Conway, sau coordonatorul-șef al Fundației Rusia Liberă din Georgia, Anton Mihalciuc”, a spus Vsevolod Osipov.

Tânărul relatează că frica cea mare a FSB era reprezentată de pericolul care ar putea exista pentru Kremlin și pentru Putin.

„Când o comunitate uriașă de imigranți apare în străinătate, acolo unde oamenii vorbesc liber între ei, lucrează la proiecte împreună, îi ajută pe refugiații ucraineni, creează practic o mini-Rusie în străinătate, care nu se află sub controlul FSB-ului. Le e frică de faptul că istoria s-ar putea repeta la fel ca în 1917, când Lenin a venit la Moscova și a început o revoluție. Se tem că regimul lor va avea de suferit acum în timpul războiului”, a explicat Osipov.

Tânărul mai spune că vrea acum să repare unele din greșelile pe care le-a făcut și pentru a-i oferi o oarecare protecție mamei sale care a rămas în Rusia.

„Vreau să mă întorc acasă. Nu îmi urăsc țara, urăsc guvernul nostru”, a precizat Vsevolod Osipov.

În Amsterdam, și Mihail Sokolov a spus că șocul invaziei rusești în Ucraina a fost mai mare decât frica față de repercusiuni așa încât s-a decis să se întoarcă împotriva FSB-ului.

„Urăsc felul în care Rusia este acum. Urăsc orice are legătură cu Rusia acum, faptul că au stârnit un război între neamurile noastre înfrățite, împotriva națiunii care îmi este mie frate”, a mai transmis tânărul.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 14395 more Information on that Topic: mainnews.ro/serviciile-de-securitate-din-rusia-forteaza-tineri-activisti-sa-devina-informatori-arata-o-investigatie-cnn/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you can find 58317 additional Info to that Topic: mainnews.ro/serviciile-de-securitate-din-rusia-forteaza-tineri-activisti-sa-devina-informatori-arata-o-investigatie-cnn/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *