Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Claudiu Dumitrescu, candidat pentru șefia unei secții a DNA: Instabilitatea cadrului legislativ, o problemă

By Daniela Eremia , in Justitie Stirile zilei , at 31 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Procurorul Claudiu Dumitrescu susține, miercuri, candidatura pentru funcția de de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate de corupție la Direcția Națională Anticorupție, în fața comisiei Ministerului de Justiție.

Claudiu Dumitrescu a declarat că din ce în ce mai mulți procurorii se pensionează la 25 de ani de vechime în magistratură, iar înlocuirea lor este foarte dificilă pentru că este nevoie de experiență în domeniu.

Pensionarea unui număr mare de colegi este o problemă, se pensionează la împlinirea vârstei de 25 de ani vechime în magistratură din ce în ce mai mulți colegi. Se înlocuiesc cu dificultate acești colegi, pentru că experiența la DNA se dobândește doar în timp, doar prin efectuarea de cercetări. Recunoașterea domeniilor infracționale de către fiecare procuror durează în timp. Nu vin procurori gata experimentați în anumite domenii, în corupție sunt colegi care au mai lucrat la Parchetele de pe lângă Tribunale”, a precizat procurorul Claudiu Dumitrescu.

Dumitrescu a precizat că procurorii sunt supraaglomerați, fiind cazuri în care un magistrat instrumentează și 40 de dosare.

Menținerea unui număr mare de dosare pentru fiecare procuror, în medie de 40, toate dintre ele cu caracter complex. Aici este vorba de supraîncărcarea profesională uriașă care duce, câte odată, la nerespectarea cerinței de celeritate și a soluționării cauzei, prelungește timpul de lucru, crește interesul profesional și diminuează, cumva, eficiența în timp a procurorilor care, la un moment dat, au decis să se întoarcă la Parchetele de bază. Există un număr mare de cauze, mai vechi de 5 ani de la data sesizării. De asemenea, aceste dosare au făcut obiect unor distribuiri succesive între procurorii care au plecat sau structurile teritoriale cu probleme”, a mai spus acesta.

Magistratul susține că una dintre problemele sistemului judiciar este instabilitatea legislativă.

Instabilitatea cadrului legislativ este o altă problemă, în contextul în care o mare parte a prevederilor din codul penal sau codul de procedură penală au fost declarate neconstituțională generând o practică neunitară atât la nivelul nostru cât și la nivelul Instanței de Judecată. Există situații în care legislația penală nu a fost adoptată la cerințele Curții Constituționale, iar procurorii își argumentează soluțiile în baza acestor decizii și nu ale legii”, a mai spus Claudiu Dumitrescu.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *